Ponta: Să încercăm să aducem alegerile prezidenţiale mai aproape de europarlamentare, nu neapărat în aceeaşi zi

0

Premierul Victor Ponta s-a pronunţat luni pentru organizarea alegerilor europarlamentare şi prezidenţiale, în 2014, la date apropiate, pentru a reduce perioada de campanie electorală şi s-a declarat optimist cu privire la posibilitatea identificării unei „soluţii raţionale”.

„Nu pot să fac lucru acesta (comasarea scrutinelor – n.r), dacât dacă este de acord şi preşedintele Traian Băsescu cu acest lucru. Altfel nu se pot face. Am spus un singur lucru, că propunerea mea – era normal să vină din partea mea că nu sunt direct implicat în cursa electorală de anul viitor – avea la bază un lucru imposibil de contestat de ori ce om raţional: dacă şi la anul din martie şi până în decembrie suntem în alegeri o să fie greu”, a spus Ponta la Digi TV.

El a reiterat că prin această propunere urmărea scurtarea campaniei electorale şi a subliniat că nu ţine ca scrutinele să fie în aceeaşi zi.

„Alegerile europarlamentare sunt bătute în cuie. Nu le putem schimba cu nicio zi, se fac în aceeaşi duminică în toată Uniunea Europeană. Hai să încercăm să aducem alegerile prezidenţiale mai aproape, nu neapărat în aceeaşi zi. Nu susţin ideea că trebuie să fie neapărat în aceeaşi zi. Avantajul ar fi al unei prezenţe crescute la alegerile europarlamentare, dezavantajul – că se confundă anumite teme”, a susţinut Victor Ponta.

Premierul a afirmat că nu este descurajat de reacţia iniţială a şefului statului, care a manifestat dezacord, evocând posibilitatea unei „soluţii raţionale”.

„Dacă găsim o soluţie prin care să le apropiem, nu neapărat să le facem în aceeaşi zi, eu cred că ar avea de câştigat stabilitatea noastră ca ţară la anul viitor şi s-ar putea să aibă de câştigat şi cei care acum, dintr-un reflex pavlovian, au sărit şi au zis că ‘nu, nu e bine’. Şi dacă la anul viitor încercăm să restrângem această campanie electorală doar la vreo două luni din opt, nimeni nu poate spune că e o idee proastă. Poate că n-o să putem să o punem în practică, dar eu nu sunt descurajat de reacţia iniţială. Cred că şi preşedintele se va mai gândi la chestia asta, după care le va mai spune şi celor de la PDL să se mai gândească şi e posibil să avem o soluţie raţională”, a adăugat Ponta.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.