Regina Beatrix a Olandei anunţă că va abdica la 30 aprilie

0

Regina Beatrix a Olandei a anunţat luni seara, într-o alocuţiune televizată, că va abdica la 30 aprilie în favoarea fiului ei cel mare, prinţul moştenitor Willem-Alexander, care va deveni monarh la aceeaşi dată, transmit agenţiile internaţionale de presă.

Regina a explicat că împlinirea în 2013 a 75 de ani de viaţă şi a două secole de existenţă a regatului Olandei este motivul pentru care a decis să „părăsească funcţia în acest an”.

Regina Beatrix, foarte populară printre olandezi, va împlini 75 de ani miercuri, 31 ianuarie. La 30 aprilie 1980 a devenit cel de-al şaselea monarh al Casei de Orania, după abdicarea mamei sale, regina Iuliana, după o domnie de 31 de ani.

Willem-Alexander, în vârstă de 45 de ani, este căsătorit din 2002 cu prinţesa Maxima Zorrigueta, cu care are trei copii. Pilot de avion, licenţiat în istorie, membru al Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), viitorul rege este văzut ca mai apropiat de oameni şi mai progresist decât mama sa.

Încă de la întronare, aceasta a dorit să se implice în viaţa ţării sale, spre deosebire de stilul mai şters al mamei sale. Beatrix, regină într-o monarhie constituţională, şi-a transformat în „palat de lucru” unul dintre palatele din Haga, unde a primit frecvent miniştri, ambasadori şi reprezentanţi ai societăţii civile.

Potrivit AFP, cuplul princiar a provocat şi polemici: în 2009, a trebuit să îşi vândă casa de vacanţă aflată în construcţie într-o zonă de lux de pe plajele Mozambicului, la presiunea opiniei publice ostile din cauza sărăciei extreme din această ţară africană.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.