Substanţă toxică, descoperită în laptele de consum

0

Descoperirea unei substanţe chimice toxice în laptele de consum riscă să devină un dezastru de imagine publică pentru Noua Zeelandă. Partenerii comerciali ai Noii Zeelande cer lămuriri, iar mass-media globală pune paie pe foc, generând un alt scandal care este posibil să păteze imaginea laptelui. Wall Street Journal se întreabă pe prima pagină: “Laptele din Noua Zeelandă este sigur pentru consum?”, relatează Stuff.co.nz.

Compania de lactate Fonterra a anunţat vineri, 25 ianuarie 2013, că a descoperit niveluri reduse de diciandiamidă (DCD – o substanţă folosită ca îngrăşământ) în produsele lactate. Testele au fost realizate în septembrie, cu două luni înainte ca Ministerul Industriilor Principale (MIP), din Noua Zeelandă, să fie anunţat.

În ciuda faptului că testele au dezvăluit doar câteva “urme minuscule” de reziduuri de DCD, într-un număr mic de produse Fonterra, lipsa de informaţii referitoare la prezenţa acestei substanţe chimice a determinat jucătorii internaţionali, cum ar fi Taiwanul, să intre în panică.

Deşi nu există niciun risc pentru sănătate, există unele ţări care au toleranţă zero în ceea ce priveşte existenţa unui element străin în produsele lor alimentare.

Problema a devenit “un risc comercial”, spune Greg Campbell, diretor executiv la Ravensdown, care produce DCD. Departamentul de Sănătate al Taiwanului şi-a rugat importatorii să investigheze dacă produsele lor au provenit de la vaci care s-au hrănit pe pajiştile din Noua Zeelandă, unde s-a folosit îngrăşământ ce conţine DCD.

Directorul departamentul de toxicologie de la Spitalul Linkuo Chang Gung din China, Lin Chieh-Liang, spune că dozele mari de DCD ar putea irita pielea umană, pot cauza dermatită şi pot provoca leziuni hepatice serioase.

Această panică a fost declanşată de un articol din Wall Street Journal care a etichetat DCD drept “o substanţă toxică care ar putea provoca daune industriei de lactate din Noua Zeelandă, ce valorează 10 miliarde de dolari”. Agricultorii folosesc DCD pe păşuni pentru a preveni infiltrarea nitraţilor în râuri şi lacuri.

Fonterra a spus că a ales să nu divulge descoperirile cu privire la substanţa respectivă înainte de lansarea din luna noiembrie a fondului de investiţii în valoare de 525 de milioane de dolari, deoarece datele obţinute nu reprezentau informaţii “relevante”. Însă, Cosgrove a spus că publicul ar putea citi printre rânduri şi ar putea ajunge la concluzia că “au avut ceva de ascuns.”

La începutul lunii, Guvernul le-a spus celor de la Fonterra că va exista o retragere voluntară a produselor DCD de pe piaţă.

Todd Muller, de la Fonterra, a spus că el este “complet de acord cu această măsură”. El a mai adăugat că întârzierea în a face publice informaţiile s-a datorat faptului că “grupul de specialişti organizat a adunat informaţii, a analizat avizele ştiinţifice şi a realizat teste suplimentare.”

Muller a mai adăugat că o persoană de 60 de kilograme ar trebui să bea peste 130 de litri de lapte crud sau să consume 60 de kilograme de lapte praf pentru a ajunge la limita aportului zilnic acceptabil şi o cantitate mult mai mare pentru a resimţi efectele substanţei DCD asupra sănătăţii.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.