9 sfaturi pentru persoanele introvertite din domeniul vânzărilor

Dacă facem cunoştinţă la o petrecere, atunci eu nu voi avea prea multe de spus. Aşează-te lângă mine în timpul unui zbor de câteva ore bune şi nu voi scoate niciun cuvânt pe tot parcursul călătoriei. Sunt un introvertit, mărturiseşte Grant Cardone pentru Entrepreneur.com.

Nu mi-a fost niciodată uşor să încep o conversaţie cu persoanele pe care nu le cunosc. Lucru greu de crezut, dacă m-ai vedea la un interviu TV sau la unul din seminariile mele de vânzări. Atunci când am terminat facultatea eram îngrozit să merg la interviuri până când am realizat că angajatorii nu vor veni la mine acasă să mă angajeze. La 23 de ani, vindeam maşini de şapte ani şi niciodată nu mă simţeam confortabil atunci când trebuia să salut un client. Cu toate acestea, am reuşit să ajung în primii 1% dintre toţi vânzătorii din industria auto.

Cu toţii putem fi introvertiţi sau extrovertiţi, în funcţie de situaţie. Ştiu oameni care ar fi priviţi ca nişte extrovertiţi la o petrecere pe care o organizează ei înşişi, dar atunci când sunt invitaţi la o petrecere unde nu cunosc pe nimeni îşi arată mai degrabă firea introvertită. Ca un orator profesionist şi educator, am devenit extrovertit pentru a transmite informaţia mai departe, dar atunci când iau parte la diferite seminarii sunt mai degrabă introvertit.

Aşadar, cum devii extrovertit într-o situaţie de vânzare în care nu te simţi confortabil?

 

  • Iată ce trebuie să faci pentru a ieşi din zona ta de confort:

1. Să devii pasionat

Dacă devii pasionat de produsul sau serviciul pe care îl vinzi, atunci îţi pasă mai puţin de cum eşti perceput de alţii şi mai preocupat să arăţi tuturor entuziasmul pe care îl ai faţă de ceea ce ai de oferit.

 

2. Fă în fiecare zi câte un lucru de care te temi

Este foarte important pentru mine să fac lucruri care mă fac să mă simt incomod. Ai nevoie să fii curajos şi vrei să devii un exemplu în ceea ce înseamnă confruntarea temerilor tale, indiferent cât de mari sau mici sunt. Cel mai înspăimântător lucru pentru mine a fost întâlnirea directă cu clienţii sau cu posibilii clienţi, aşa că, acesta a fost primul lucru pe care îl făceam în fiecare zi pentru a-mi depăşi frica. Această acţiune mi-a insuflat curaj, am început să cred în mine şi mi-am îndreptat atenţia spre oportunităţi şi nu spre limite.

 

3. Fii atât de perseverent încât să ajungi să fii criticat din această cauză

În viaţă şi în afaceri, în special în vânzări, nu vei avea succes dacă nu eşti niciodată criticat. Urmăreşte-ţi clienţii cu răbdare şi înţelegere, chiar dacă te refuză, şi continuă să îi contactezi, până când te vor admira pentru perseverenţa ta. Dacă tu crezi cu adevărat în produsul tău, în compania ta şi în tine însuţi, atunci vei fi dispus să insişti şi să rişti să fii criticat din această cauză.

 

4. Salută pe toată lumea pe lângă care treci

Eu refuz să trec pe lângă o persoană fără să o salut. Mă forţez să privesc fiecare persoană în parte în ochi şi să spun “Bună!”. Acest exerciţiu ajută la stimularea unui “muşchi” care mă determină să decid când vreau eu să fiu extrovertit, indiferent dacă e vorba de un apel de vânzări sau vreo altă situaţie.

 

5. Observă diferenţele dintre oameni

După o serie de vânzări eşuate, poţi cădea în extrema de a privi fiecare discuţie ca pe un refuz. Ajuns în acest punct, ai nevoie să iei o pauză şi să observi cum fiecare persoană în parte este diferită. Acest exerciţiu te va împiedica să crezi că toată lumea îţi va răspunde negativ, aşa cum s-a întâmplat în ultimele discuţii eşuate.

 

6. Forţează-te să ieşi în public

Ieşi din casă şi din birou cât de des poţi, astfel încât să poţi socializa cu oamenii. Atunci când m-am mutat într-un nou oraş, mă duceam în acelaşi loc aproape în fiecare zi, până când mă simţeam confortabil şi cunoşteam pe toată lumea. Am făcut acelaşi lucru şi cu copiii mei: îi duceam la acelaşi magazin în fiecare dimineaţă, până când au început să vorbească cu oamenii care lucrează acolo, ca şi cum ar face parte din familie.

 

7. Acceptă invitaţiile de a vorbi în public

Singura modalitate de a începe să te simţi confortabil vorbind este aceea de a ajunge în faţa unui public. Alăturaţi-vă unui grup de susţinere, unde toată lumea învaţă cum să vorbească în faţa altor persoane.

 

8. Rămâi cât mai ocupat

Atunci când eşti tot timpul pe fugă, nu mai ai timp să te simţi incomod. Trebuie să ceri ajutor, să obţii ajutor şi să vorbeşti cu oamenii, deoarece mergi de la o întâlnire la alta. Aşadar, porneşte la drum.

 

9. Ajută alţi oameni să facă o vânzare

De câte ori experimentez câteva zile în care nu reuşesc să fac nicio vânzare personală, mă ofer imediat să ajut alţi colegi, deoarece este o modalitate minunată de a ieşi din zona mea de confort. După câteva eşecuri de a încheia vânzarea, un agent poate deveni introvertit şi lipsit de entuziasm. Însă, muncind cu clienţii altcuiva şi pentru că nu ai nimic de pierdut, eşti mult mai relaxat şi, astfel, îţi recâştigi încrederea.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata