EUR
4,74 RON
(0%)
USD
4,20 RON
(+0.24%)
GBP
5,41 RON
(-0.32%)
CHF
4,17 RON
(+0.15%)
AUD
3,00 RON
(-0.17%)
CAD
3,17 RON
(+0.06%)
BGN
2,42 RON
(+0.06%)
RUB
0,06 RON
(-0.27%)
ZAR
0,30 RON
(-0.05%)
BRL
1,13 RON
(-0.24%)
CNY
0,62 RON
(+0.26%)
INR
0,06 RON
(+0.15%)

CE a lansat procedurile de infringement împotriva Marii Britanii, în problema vizând permisele de rezidenţă pentru români

0

Comisia Europeană a iniţiat procedurile de infringement împotriva Marii Britanii, cerând transpunerea deplină şi corectă şi implementarea prevederilor Uniunii Europene în ceea ce priveşte libera circulaţie, unul dintre aspectele sesizate vizând permisele de rezidenţă pentru români şi bulgari. Comisia aşteaptă în prezent răspunsul autorităţilor britanice.

„Am lansat, într-adevăr, procedurile de infringement împotriva Marii Britanii cu scopul de a asigura transpunerea deplină şi corectă şi implementarea prevederilor Uniunii Europene în ceea ce priveşte libera circulaţie. Unul dintre subiectele ridicate în cadrul acestor proceduri a fost faptul că Marea Britanie nu le eliberează lucrătorilor din România şi Bulgaria, în primele 12 luni de şedere, aceleaşi documente de rezidenţă ca şi muncitorilor din alte state membre ale Uniunii Europene”, se arată în într-o scrisoare a Comisarul european pentru Justiţie, Viviane Reding, adresată autorităţilor competente de la Bucureşti.

Evidenţiind că legea europeană îi permite Marii Britanii să menţină temporar un regim de permise de muncă pentru muncitorii din Bulgaria şi România, Comisia a concluzionat că cei care au permis de muncă au aceleaşi drepturi de rezidenţă ca şi alţi muncitori din Uniunea Europeană şi că acesta trebuie emis cu documentele de rezidenţă corespunzătoare, se arată în document.

Potrivit CE, în răspunsul lor din 24 iulie 2012, autorităţile britanice şi-au exprimat intenţia de a se supune în totalitate acestui aspect, afirmând că vor face în scurt timp modificările legislative necesare.

„Această recunoaştere este importantă în raport cu o altă investigaţie, pe care Comisia o derulează în acest moment cu privire la durata procedurii de emitere a documentelor de rezidenţă lucrătorilor din Bulgaria şi România”, se arată în scrisoarea comisarului Reding.

În document se mai arată că „primind diferite plângeri individuale în ianuarie 2012, Comisia a informat autorităţile britanice că nu pare să existe motive valabile pentru derogarea de la data limită prevăzută în articolul 8(2) al Directivei (conform căreia certificatele de înregistrare pentru cetăţenii UE ar trebuit să fie emise imediat). Comisia le-a solicitat autorităţilor din Marea Britanie propriile observaţii cu privire la faptul dacă timpul de aşteptare pentru cetăţenii bulgari şi români care au solicitat cardul de acces este în concordanţă cu legea UE”.

Autorităţile britanice au răspuns în aprilie 2012 susţinând, în esenţă, că termenul limită pentru Directiva 2004/38/CE nu se aplică, dat fiind faptul că muncitorilor din Bulgaria şi România nu trebuie să li se emită aceleaşi certificate de înregistrare ca şi lucrătorilor din alte state UE.

Dat fiind faptul că, în răspunsul lor din 24 iulie 2012, Marea Britanie informa de fapt că muncitorilor din Bulgaria şi România trebuie să li se emită aceleaşi documente de rezidenţă prevăzute de Directivă, Comisia a cerut Marii Britanii să-şi reevalueze observaţiile dacă durata de aşteptare pentru cetăţenii bulgari şi români cărora trebuie să li se ofere carduri de acces de muncă este în conformitate cu prevederile Uniunii Europene.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.