Comisia Europeană constată că România a pus în aplicare unele din recomandările sale, însă nu toate

0

Comisia Europeană constată că România a pus în aplicare unele din recomandările sale, însă nu toate, va monitoriza îndeaproape progresele înregistrate şi va adopta un nou raport privind procesul de reformă înainte de sfârşitul acestui an, se precizează într-un comunicat postat miercuri pe site-ul său, cu ocazia prezentării raportului suplimentar privind progresele realizate de România în domeniul justiţiei din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV).

Cu toate că respectarea Constituţiei şi a hotărârilor pronunţate de Curtea Constituţională a fost restabilită, nerespectarea independenţei sistemului judiciar şi instabilitatea cu care se confruntă instituţiile judiciare rămân o sursă de îngrijorare. În raportul Comisiei se subliniază, de asemenea, importanţa numirii unui nou Procuror General şi a unei noi conduceri a Direcţiei Naţionale Anticorupţie care să se bucure de încrederea opiniei publice şi care să facă dovada independenţei, integrităţii şi profesionalismului necesare pentru obţinerea unor rezultate concrete în combaterea corupţiei.

Recomandările Comisiei subliniază, de asemenea, responsabilitatea pe care o au miniştrii şi parlamentarii în a oferi un exemplu în materie de respectare a integrităţii.

Potrivit preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, citat pe site-ul Comisiei, ‘Acest raport este publicat imediat după alegerea unui nou guvern în România. Raportul cuprinde recomandări clare privind statul de drept şi independenţa sistemului judiciar, care sper că vor fi urmate ca parte a reformei aflate în desfăşurare în România. Au fost luate măsuri pentru a răspunde preocupărilor grave pe care le-am exprimat în luna iulie, iar raportul nostru explică în mod clar unde sunt necesare progrese suplimentare.’

În iulie 2012, Comisia şi-a publicat raportul periodic privind progresele înregistrate de România în cadrul Mecanismului de cooperare şi de verificare. Pe fondul unor preocupări importante apărute privind statul de drept şi independenţa sistemului judiciar român, Comisia a transmis României o serie de recomandări. Comisia a precizat, de asemenea, că şase luni mai târziu va prezenta un raport privind modul în care s-a dat curs recomandărilor sale.

La 1 ianuarie 2007, Comisia a instituit un mecanism de cooperare şi verificare pentru a evalua angajamentele asumate de România în domeniul reformei sistemului judiciar şi al combaterii corupţiei. Comisiei i s-a solicitat să prezinte în mod regulat un raport privind progresele înregistrate în aceste domenii. Comisia a prezentat primul său raport la 27 iunie 2007 şi de atunci întocmeşte rapoarte semestriale.

Rapoartele Comisiei sunt completate de un document de lucru al serviciilor Comisiei în care se prezintă o analiză detaliată a progreselor înregistrate cu privire la fiecare dintre obiectivele de referinţă stabilite în cadrul MCV.

Analiza Comisiei se bazează pe o evaluare a progreselor realizate de autorităţile române, precum şi pe informaţiile prezentate de statele membre, de organizaţii internaţionale, de experţi independenţi, precum şi pe informaţii din diverse alte surse.

Comisia a întreprins mai multe misiuni în România, rapoartele luând, de asemenea, în considerare răspunsurile date de România la chestionare detaliate pregătite de Comisie. Ultimul raport anual a fost publicat la 18 iulie 2012.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.