Coplata va fi de zece lei la externarea din spital, susţine ministrul Nicolăescu

Coplata va fi aplicată numai pentru spitale, la externarea pacienţilor, nu şi pentru urgenţă, urmând să fie o sumă modică de până în zece lei, a declarat, marţi, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, înainte de a participa la şedinţa Comisiilor parlamentare reunite unde s-a discutat bugetul propus pentru MS în 2013.

Nicolăescu a explicat că, într-o primă etapă, Fondul Monetar Internaţional a cerut coplata pentru toate serviciile medicale, însă, în urma negocierilor, s-a convenit să se plătească numai în spital, la externare.

Ministrul a subliniat că în acest fel este îndeplinită o condiţionalitate prevăzută de celelalte guverne în acordul cu FMI.

Potrivit ministrului, măsura este necesară pentru că în spitale costurile sunt cele mai mari şi s-a constatat că se fac internări nejustificate, fictive, pentru că tariful este prea mic, Nicolăescu opinând că aceste probleme se vor diminua prin aplicarea coplăţii.

Eugen Nicolăescu a anunţat, de asemenea, că la sfârşitul anului se va face o evaluare a coplăţii, după care se va decide ce paşi vor fi făcuţi în continuare. El a precizat că banii din coplată merg la venitul propriu al spitalului.

Cât priveşte managementul unităţilor sanitare, ministrul a precizat că, dacă se acumulează trei luni consecutiv datorii, managerul poate fi schimbat. „În bugetul pe 2013 o sumă foarte mare este pentru plata datoriilor şi nu se mai pot acumula altele în plus”, a atras atenţia Eugen Nicolăescu.

El a făcut referire şi la majorarea tarifelor pe caz rezolvat pentru spitale, între criterii menţionând adresabilitatea şi cazuistica complexă.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.