Cum este alcătuit Pământul?

Multă vreme, concepţia despre un pământ plat a dominat omenirea.Cei vechi, strămoşii noştri preistorici, şi-l închipuiau plat – o „placă” imensă, având deasupra cerul ca o boltă solidă. Dar încă din Antichitate au început să circule opinii savante despre forma sferică a Pământului., scrie descoperă.ro.

 

– Vechii chinezi şi-l închipuiau pătrat, în vreme ce europenii preistorici şi-l imaginau sub forma unui disc plutind pe ape, sau înconjurat de apele oceanului, iar cosmologiile antice din India îl descriau ca un grup de patru continente, aşezate ca petalele unei flori în jurul muntelui mitic Meru.

 

Forma Pământului nu e perfect sferică, ci doar aproximativ sferică; planeta noastră e uşor turtită pe direcţia polilor şi niţel mai „umflată” la Ecuator. Măsurători realizate în 2003 arată că raza Pământului la poli ar fi de cca. 6.357 km, iar cea de la Ecuator – de aproximativ 6.378 km.

 

Terra e alcătuită… cam ca o ceapă – din straturi concentrice. Unele sunt solide, altele fluide.La exterior se găseşte crusta sau scoarţa terestră, solidă, ce alcătuieşte atât uscatul, cât şi fundul mărilor şi al oceanelor. Grosimea ei variază între 5 şi 70 km, scoarţa fiind mai subţire pe fundul oceanelor şi mult mai groasă în zonele de uscat.

 

– Stratul următor, cel mai gros, al „cepei” noastre de dimensiuni planetare este mantaua, care se întinde până la 2.890 km adîncime. Este alcătuită predominant din roci pe bază de silicaţi, avînd un conţinut de fier şi magneziu mai ridicat decât al scoarţei. Datorită temperaturilor mari din acest strat al Pământului, rocile formează o „topitură” foarte vâscoasă, dar gradul de  viscozitate diferă: stratul superior al mantalei este mai rigid şi, împreună cu crusta de deasupra, formează litosfera, împărţită în 7 sau 8 plăci tectonice majore.

 

În centrul Pământului există un „miez”, un nucleu, care nu este în întregime lichid, topit, cum cred mulţi, ci este alcătuit din două părţi: un strat extern, aşa-zisul nucleul exterior, lichid, şi un nucleu interior (da, ştiu că sună cam pleonastic), solid.

 

Nucleul exterior este alcătuit predominant din metale precum fier şi nichel, aflate în stare topită datorită combinaţiei între temperaturile mari (4.400 – 6.100 grade Celsius) şi presiunea relativ mică.

 

– Fără câmpul său magnetic, Pământul ar fi o planetă cu totul altfel decât o cunoaştem noi. Câmpul magnetic terestru, între altele, ne protejează de efectele nocive ale vânturilor solare – valuri de particule încărcate electric, emise de Soare, pe care câmpul magnetic al Terrei le respinge.

 

– În centrul Pământului se găseşte nucleul interior, cu o compoziţie similară cu cea a nucleului exterior şi totuşi fundamental diferit: el este solid.Este alcătuit, predominant, dintr-un aliaj solid de fier şi nichel cunoscut sun numele de Nife. Densitatea nucleului interior este însă mai mare decât a fierului sau a nichelului pur, ceea ce a condus la concluzia că în compoziţia lui ar intra şi aur, platină şi alte metale cu densitate mare.

 

Temperatura nucleului interior scade cu cca. 100 de grade Celsius la fiecare miliard de ani. Datorită acestei răciri, la graniţa dintre nuceleul intern solid şi cel extern lichid se produce permanent solificarea unui strat subţire de materie, care se depune în jurul nucleului intern. Şi astfel nucleul intern al Pământului creşte întruna, cu aproximativ 1 mm pe an.

 

– Există încă persoane care cred şi susţin că Pământul este plat, bazându-se în general pe intepretări ale unor texte religioase.În 1883 a fost înfiinţată Societatea Zetetică, foarte zeloasă în încercările ei de a demonstra că sfericitatea Pământului ar fi o idee absurdă.

loading...

Citește și
Loading...

2 Comentarii
 1. christian spune

  Sunt interesat si curios sa aflu cum au aflat structura interna si compozitia exacta a diverselor straturi ale Pamantului? Este o certitudine sau o teorie?

 2. Videscu Felicia spune

  -CITITI BIBLIA!!!
  Si pocaiti-va!, este porunca de la DUMNEZEU care a creat cerurile si pamantul care va ARDE cu tot ce este pe EL, si DUMNEZEU va face ceruri noi si pamant nou in care va locui NEPRIHANIREA,
  LAUDAT SA FIE DUMNEZEU TATA FIU DUH SFANT.
  ESTE UN MESAJ DE BINE SPIRITUAL, AICI, SI MAI ALES VESNIC!
  cu dragoste,
  Felicia

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.