Japonia sporeşte bugetul militar, pentru prima dată în 11 ani

0

Guvernul japonez a aprobat marţi un buget militar de 52 miliarde dolari pentru anul fiscal 2013-2014 /38,7 miliarde euro/, în creştere pentru prima dată în ultimii 11 ani şi în contextul escaladării unui contencios teritorial cu China, notează AFP.

Bugetul apărării a sporit cu 40 miliarde yeni /441 milioane dolari/, respectiv o creştere de +0,8%, au anunţat oficialităţi ale Ministerului Apărării de la Tokyo. Ministerul nipon intenţionează să sporească personalul militar în 287 de unităţi, ceea ce reprezintă cea mai mare creştere în ultimii 20 de ani.

Această decizie vizează „ameliorarea pregătirii unităţilor de contrainformaţii, supraveghere şi securitate în regiunea de sud-vest”, o zonă militară care înglobează arhipelagul Senkaku, denumit Diaoyu de către China, a precizat Ministerul Apărării nipon printr-un comunicat.

În programul oficial de prezentare a programului apărării se stipulează: „Trebuie să acordăm o mare atenţie activităţii Chinei, care s-a intensificat recent în spaţiul maritim şi aerian din jurul Japoniei, inclusiv prin incursiuni în apele noastre teritoriale şi în spaţiul nostru aerian”, citează AFP.

Beijingul desfăşoară constant nave şi mai recent avioane în zona insulelor Senkaku/Diaoyu, după ce în septembrie Tokyo a naţionalizat trei din cele cinci insule din marea Chinei de Est. Această situaţie a contribuit la o escaladă a relaţiilor între cei doi giganţi economici asiatici, relaţii aflate în prezent la un nivel extrem de scăzut, notează AFP.

Concomitent, Tokyo a anunţat că va constitui o forţă specială formată din 600 persoane şi 12 nave militare, cu scopul protejării arhipelagului Senkaku.

Pe de altă parte, premierul Shinzo Abe a sugerat organizarea unui summit bilateral vizând ameliorarea relaţiilor sino-nipone, conform Kyodo.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.