Justiţia ucraineană l-a condamnat la închisoare pe viaţă pe asasinul ziaristului Gongadze

0

Un tribunal din Kiev a condamnat marţi la închisoare pe viaţă un fost înalt responsabil din poliţie pentru asasinarea în 2000 a ziaristului Gheorghi Gongadze, informează AFP.

‘Curtea a constatat necesitatea de a-l condamna pe Oleksii Pukaci la închisoare pe viaţă’, se arată în decizia citită în prezenţa presei de judecătorul Oleksandr Melnik.

Fondator al publicaţiei electronice Ukrainskaia Pravda, Gheorghi Gongadze, de 31 de ani, a dispărut la 16 septembrie 2000 din Kiev. Cadavrul său decapitat a fost descoperit la puţin timp în pădurea Taraşcia, la o sută de kilometri de Kiev.

Moartea lui Gongadze a provocat un scandal fără precedent în această fostă republică sovietică, creând premisele aşa-numitei revoluţii portocalii din 2004. În decembrie anul trecut, un tribunal din Kiev a suspendat urmărirea penală declanşată de Parchetul ucrainean împotriva fostului preşedinte Kucima pentru presupusul său rol în cazul răsunător al asasinării brutale în 2000 a ziaristului de opoziţie.

Pukaci, arestat în 2009 şi care la momentul producerii faptelor conducea unitatea de cercetări penale a Ministerului de Interne, a recunoscut că l-a strangulat pe Gongadze. Fostul general a susţinut însă că nu a vrut decât să-şi intimideze victima, atunci când i-a pus la gât o curea pe care din greşeală a strâns-o prea tare.

Problema comanditarilor acestei crime continuă să genereze controverse.

În 2008, trei dintre complicii generalului Pukaci – coloneii de interne Valeri Kostenko, Nikolai Protasov şi maiorul Aleksandr Popovici au fost condamnaţi la 12 şi respectiv 13 ani de închisoare. Ministrul de interne Iuri Kravcenko a murit în 2005 în momentul în care urma să depună mărturie în cazul Gongadze, serviciile secrete ucrainene susţinând la acea vreme că acesta s-a sinucis. Înainte de a-şi pune capăt zilelor, el a lăsat un bilet în care a scris că nu este vinovat de moartea ziaristului şi că este victima unei intrigi politice.

La vremea respectivă, presa de la Kiev a scris că Leonid Kucima, deranjat de tonul critic al articolelor lui Gongadze, ar fi comandat, în iunie 2000, ministrului său de interne Iuri Kravcenko reducerea la tăcere a ziaristului incomod, într-o vreme în care autorităţile ucrainene controlau puternic presa.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.