Mark Gray: România trebuie să facă mai mult pentru independenţa sistemului judiciar şi statul de drept

0

România trebuie să facă mai mult pentru independenţa sistemului judiciar şi statul de drept, întrucât nu toate recomandările din precedentul raport au fost aplicate, a declarat miercuri, la Bruxelles, Mark Gray, purtător de cuvânt al Comisiei Europene, care a prezentat raportul suplimentar privind progresele înregistrate de România în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV).

‘Raportul relevă că, deşi s-au înregistrat progrese în ultimele şase luni, România trebuie să facă mai mult pentru independenţa justiţiei şi statul de drept întrucât nu a aplicat toate recomandările CE. Deşi respectarea statului de drept a fost restaurată, instabilitatea instituţiilor juridice rămâne un motiv de îngrijorare. Comisia a primit numeroase sesizări privind hărţuirea unor persoane din cadrul sistemului juridic’, a afirmat Gray.

Potrivit acestuia, Comisia subliniază în raport importanţa nominalizării unui nou procuror general şi a unui şef al DNA care se bucură de încrederea publică. Persoanele recent nominalizate au fost respinşi de preşedintele României, aşa că executivul european înţelege că va începe o nouă procedură, la care este necesar să existe o cât mai largă participare.

De asemenea, în raportul său, Comisia subliniază responsabilitatea miniştrilor şi parlamentarilor de a da un exemplu de integritate.

Mark Gray, purtător de cuvânt al CE, a început miercuri, la Bruxelles, prezentarea raportului suplimentar privind progresele înregistrate de România în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV).

România a implementat câteva dintre recomandările Comisiei (făcute în iulie 2012 – n.red.), dar nu pe toate, a declarat Mark Gray, care a apreciat că, deşi autorităţile române au luat măsuri în ultimele luni pentru a asigura respectarea Constituţiei, au permis totuşi presiunile politice asupra sistemului de justiţie.

Mark Gray a mai spus că un nou raport despre România va fi publicat până la sfârşitul acestui an.

Raportul suplimentar analizează progresele realizate de România în ultimele şase luni în legătură cu recomandările incluse în raportul din iulie 2012. Acestea privesc în linii generale respectarea statului de drept şi a independenţei sistemului judiciar, reforma şi răspunderea sistemului judiciar, consecvenţa şi transparenţa actului de justiţie, eficacitatea acţiunii judiciare, integritatea şi lupta împotriva corupţiei.

De asemenea, în raport sunt abordate o serie de evoluţii concrete din ultimele şase luni, precum derularea procedurii de numire a procurorului general şi a procurorului şef al DNA, sau recente, cum ar fi modificarea legii privind statutul parlamentarilor, adoptată în a doua jumătate a lui ianuarie.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.