Nicolăescu anunţă intrarea în dezbatere publică a contractului-cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale

0

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a anunţat marţi, în videoconferinţa cu managerii de spitale desfăşurată la Palatul Victoria, că începând de miercuri va fi postat, pentru dezbatere, pe site-ul Ministerului Sănătăţii şi al Casei Naţionale de Sănătate contractul-cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate.

El a subliniat că îşi doreşte o consultare amplă, în care să fie atraşi cât mai mulţi reprezentanţi ai asociaţiilor de pacienţi, patronate, universităţi, asiguratori privaţi, oameni de afaceri, pentru a-şi exprima opiniile.

Nicolăescu a făcut referire la faptul că, potrivit actului normativ, medicina de familie va primi o finanţare mai mare per/capita de la 50 la 70%, iar pentru servicii finanţarea va creşte la 30% pentru bugetul medicină de familie.

În context ministrul Sănătăţii a subliniat necesitatea ca medicii de familie să monitorizeze eficient pacienţii cu bolii cronice şi, pe de altă parte, a cerut managerilor de spitale să-şi asume responsabilitatea conducerii unităţilor, schimbarea atitudinii şi a comportamentului.

Totodată Nicolăescu a spus că medicina de ambulatoriu va avea un buget cu 50% mai mare şi a atras atenţia că se doreşte ca aceasta să devină ”un filtru” pentru tot ce înseamnă internări nejustificate, fictive, care grevează foarte mult bugetele spitalelor.

Ministrul a pledat pentru spitalizarea de zi susţinând că acest lucru reprezintă o şansă de scădere a costurilor. Potrivit acestuia un procent de 40% din internările din spitale pot fi rezolvate prin spitalizarea de zi.

Referindu-se la ”coplată” Eugen Nicolăescu a spus că este o formă de control şi a subliniat că există în prezent limita de 10 lei. Nu în ultimul rând ministrul a făcut referire la schimbarea tarifului pe caz rezolvat: pentru spitalele de gradul I – 1.800 lei, pentru spitalele judeţene – 1.600 de lei, pentru spitalele de boli cronice – 1.380 de lei . De asemenea, a adăugat Nicolăescu, spitalele cu cazuri de complexitate mai mare vor avea un tarif mai mare. La acestea se adaugă şi programul pentru terapie intensivă care are prevăzute 200 milioane de lei şi vine ca un ajutor suplimentar pentru spitale.

Ministrul a reafirmat că în cazul în care după intrarea în vigoare a contractului-cadru vor mai fi situaţii în care bolnavii sunt trimişi să-şi cumpere materiale sau să dea ”ceva” pentru a avea acces în spital, ”acei manageri pot pleca acasă”.

El a cerut direcţiilor din minister să înceapă controale, ”pe reguli sanitare”, atât în spitalele de stat cât şi în cele private şi a solicitat sprijin autorităţilor locale.

Nicolăescu a făcut referire şi la problemele existente la programele naţionale şi în mod deosebit la cel de oncologie afirmând că intenţionează o reorganizare a acestora astfel încât fiecare să aibă un ”manager de program”.

Ministrul a spus că în şedinţa de guvern de miercuri vor fi adoptate două ordonanţe de urgenţă care facilitează modalităţile de achiziţie a medicamentelor din programele naţionale dar mai ales din oncologie.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.