Pesticidele utilizate în agricultură ucid broaştele „în mai puţin de o oră”

Pesticidele folosite la scară largă pot ucide broaştele în mai puţin de o oră, ceea ce sugerează că substanţele chimice joacă un rol semnificativ şi necunoscut până acum în ceea ce priveşte declinul catastrofal la nivel global al amfibienilor, relatează Guardian.co.uk.

Oamenii de ştiinţă din spatele acestui studiu au spus că a fost “uimitor” şi “alarmant” să descopere că pesticidele obişnuite ar putea fi atât de toxice atunci când sunt folosite la dozele aprobate de autorităţile de reglementare.

Carsten Bruhl, de la Universitatea Koblenz-Landau din Germania spune că “nu te-ai gândi niciodată că produse reglementate, care există pe piaţă, ar avea un efect atât de toxic”. “Este cel mai simplu efect la care te poţi gândi: pulverizezi amfibienele cu pesticide şi acestea mor”.

Trenton Garner, un ecologist de la Societatea Zoologică din Londra spune că “această cercetare este un plus important la datele care există, subliniind că standardele existente pentru utilizarea pesticidelor, ierbicidelor şi îngrăşămintelor agricole sunt inadecvate pentru protecţia biodiversităţii”.

Amfibienii sunt cel mai bun exemplu al marii extincţii de specii care se află acum în curs de desfăşurare, deoarece este grupul de vertebrate cel mai ameninţat şi care înregistrează cel mai rapid declin dintre toate animalele aflate în această situaţie. Peste o treime dintre speciile de amfibieni sunt incluse în “lista roşie” IUCN a animalelor pe cale de dispariţie, din cauza pierderii habitatului, schimbărilor de climă şi a bolilor.

Înainte de acest studiu, Bruhl a analizat cât de uşor absorb broaştele pesticidele aflate în mediul înconjurător, prin pielea lor permeabilă (cu ajutorul căreia pot respira atunci când se află sub apă). Însă, nu există niciun fel de reglementare care să oblige companiile să testeze pesticidele şi pe amfibieni.

 

  • Animale moarte în mai puţin de o oră

Echipa de cercetători a ales, în vederea analizei ştiinţifice fungicide, ierbicide şi insecticide folosite la scară largă. Cele mai uimitoare rezultate au fost pentru un fungicid numit piraclostrobină, vândut de producătorul BASF sub numele de Headline şi folosit pe 90 de culturi diferite în întreaga lume. Acest fungicid a ucis aproape toate broaştele europene folosite ca animale de testare, în mai puţin de o oră, după ce a fost aplicat respectându-se nivelul recomandat pe etichetă.

Alte fungicide, ierbicide şi insecticide au prezentat o toxicitate acută, chiar şi atunci când erau aplicate în proporţie de doar 10% faţă de nivelul înscris pe etichetă. De exemplu, insecticidul dimethoate a ucis 40% dintre animale în mai puţin de o săptămână.

Studiul publicat a concluzionat: “Observaţiile privind cazurile de mortalitate acută în cadrul grupului de vertebrate, cauzate de pesticidele disponibile pe piaţă şi folosite la nivelul recomandat pe etichetă, sunt cu adevărat tulburătoare”.

 

  • Bombardamentul cu pesticide are consecinţe din ce în ce mai grave

Purtătorul de cuvânt al companiei BASF a contestat aceste rezultate: “Acest studiu a fost realizat în cele mai «grave» condiţii de laborator. În condiţii agricole normale, amfibienii nu sunt expuşi la astfel de concentraţii de pesticide. Potrivit cunoştinţelor noastre, nu a fost înregistrat niciun impact semnificativ asupra populaţiei de amfibieni, în ciuda utilizării globale a fungicidului piraclostrobină.”

Cercetătorul Carsten Bruhl spune că metoda folosită, o simplă pulverizare direct pe broaşte, uneori doar într-o concentraţie de 10% faţă de cea înscrisă pe eticheta produsului, este un scenariu foarte aproape de realitate. Acesta a adăugat că pe ternurile agricole, pulverizările multiple a unei varietăţi largi de pesticide sunt foarte probabile, după care substanţele chimice ajung în iazuri, acolo unde trăiesc broaştele.

Sandra Bell, membră a organizaţiei ecologice “Prietenii Pământului”, a spus: “De la broaşte la albine, există dovezi din ce în ce mai clare că bombardamentul cu pesticide a terenurilor agricole are un impact major asupra naturii sălbatice. Este nevoie urgent de acţiuni puternice pentru a împiedica agricultorii să mai folosească acest tip de substanţe chimice, într-o măsură atât de mare. De asemenea, este important să se interzică utilizarea celor mai toxice produse, iar în acest sens, guvernele trebuie să stabilească ţinte clare pentru reducerea tuturor pesticidelor şi să asigure agricultorii că dispun de alternative sigure şi atent testate”.

La începutul acestei luni, cel mai folosit insecticid la nivel mondial a fost etichetat de Agenţia Europeană pentru Siguranţa Alimentară, pentru prima dată în mod oficial, drept un pericol “inacceptabil” pentru albinele care se hrănesc de pe recoltele de flori. Înainte de această decizie, agenţia a declarat că reglementările actuale “simpliste” conţin “slăbiciuni majore”.

“Abordarea problemei amfibienilor este o urgenţă, pentru că, în curând, pesticidele vor fi aplicate din nou, deoarece vine primăvara şi în această perioadă a anului au loc toate aceste «migraţii» ale substanţelor chimice către iazuri, având în vedere faptul că zăpada se topeşte”, spune Bruhl.

loading...

Citește și
Loading...

1 Comentariu
  1. Bogdan spune

    Eu va recomand sa cititi urmatorul articol despre pesticide http://www.impenetrabil.ro/2013/05/pesticidele.html

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.