Preţul reglementat al energiei termice va creşte în cazul centralelor pe gaz şi va scădea la cele pe cărbune

0

Noile preţuri reglementate pentru energia termică livrată în anul 2013 din centralele de cogenerare determină creşteri de preţ la centralele pe gaz natural şi reduceri de preţ în special la centralele pe combustibil solid şi la cele care au în componenţă capacităţi de producere separată a energiei termice, potrivit unui comunicat transmis miercuri de Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie.

ANRE a emis deciziile de aprobare a preţurilor reglementate pentru energia termică livrată în anul 2013 din centralele de cogenerare care beneficiază de scheme de sprijin.

Astfel, reducerile de preţ vor viza unităţi precum Termica Suceava, CET Arad, CET Deva, CET Craiova, Termo Calor Piteşti, Termica Târgovişte, ENET Focşani, iar creşterile de preţ vor avea loc la centrale precum CET Bacău, Electricentrale Bucureşti, CET Brăila, Electro Energy Sud Giurgiu.

Prin aplicarea noilor reglementări, baza de calcul a preţurilor reglementate pentru energia termică livrată în anul 2013 din centralele de cogenerare care beneficiază de schema de sprijin o constituie valorile preţurilor de referinţă aprobate prin Ordin al ANRE din 2012. Acest lucru a condus la o tratare unitară a preţurilor reglementate pentru energia termică livrată din centralele care beneficiază de schema de sprijin şi utilizează acelaşi tip de combustibil majoritar.

Impactul asupra preţului din centrale a fost determinat de nivelul preţurilor de referinţă pentru energia termică, influenţat de creşterea preţului mediu mediu al combustibilului şi aplicării ratei inflaţiei, coroborate cu limitarea maximală a preţurilor de calcul aferente energiei termice livrate.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.