Viaţa după Cernobâl – GALERIE FOTO

0

Fotografiile lui Sergei Gaschak oferă o perspectivă de neegalat cu privire la viaţa animalelor din interiorul “zonei”, regiunea din Ucraina şi Belarus care a fost închisă în mod oficial după catastrofa nucleară de la Cernobâl din 1986, relatează Independent.co.uk.

Folosind camere-capcană pentru a realiza în mod automat fotografiile, Gaschak a reuşit să surprindă ceea ce puţini au fost capabili să vadă cu ochii lor: diversitatea remarcabilă a vieţii sălbatice din interiorul acestei zone.

Unul din primii salvatori de la locul dezastrului nuclear, Gaschak şi-a dăruit ultimii ani pentru fotografierea râşilor, vidrelor, bufniţelor şi a altor animale sălbatice, şi a descoperit chiar urmele unor urşi bruni. Zona de excludere se întinde pe mai mulţi kilometri în jurul locaţiei reactorului, şi include Pripyat, care a fost la un moment dat un oraş sovietic prosper cu 50.000 de locuitori, dar care a rămas un oraş fantomă după dezastru.

Peste 300.000 de oameni au fost evacuaţi din această regiune imediat după explozie, şi doar câteva sute de pensionari încăpăţânaţi s-au întors, sfidând interdicţiile guvernului cu privire la stabilirea în această zonă.

În momentul dezastrului, existau doar câteva animale sălbatice care trăiau în regiunea din jurul centralei nucleare. Însă, pe măsură ce oamenii s-au mutat din cauza catastrofei, mamiferele mari au început să populeze această zonă şi să se dezvolte. Deşi animalele prezintă niveluri incredibil de mari de radiaţii, acestea arată totuşi normal.

Potrivit unei cărţi despre viaţa plantelor şi animalelor din zonă, “O istorie naturală a Cernobâlului”, singurele anomalii descoperite la animale au fost petele albinoase şi deformările în cazul rândunelelor.

În ceea ce priveşte fauna, lucrurile au o poveste diferită. Ciupercile radioactive continuă să crească în această zonă şi continuă să provoace panică atunci când ajung în magazinele din Ucraina şi Rusia.

Însă, animalele care cutreieră zona părăsită par să fie normale, mai puţin nivelurile mari de radiaţii care se găsesc în ele. Cartea sugerează că, în mod paradoxal, cea mai radioactivă zonă din Europa a devenit cel mai mare “sanctuar” de animale de pe continet.

 

[nggallery id=125]

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.