EUR
4,76 RON
(+0.21%)
USD
4,19 RON
(+0.21%)
GBP
5,55 RON
(+0.8%)
CHF
4,19 RON
(+0.18%)
AUD
2,98 RON
(+0.06%)
CAD
3,14 RON
(+0.1%)
BGN
2,43 RON
(+0.13%)
RUB
0,07 RON
(-0.52%)
ZAR
0,29 RON
(+0.34%)
BRL
1,10 RON
(-0.05%)
CNY
0,62 RON
(+0.2%)
INR
0,06 RON
(-0.23%)

Cel mai mare producător de soia din lume

0

În 2013, se estimează că Brazilia va depăşi SUA, devenind cel mai mare producător de soia din lume. Deşi producţia de soia nu mai ameninţă pădurile tropicale din Amazon, ecologiştii indică anumite motive de îngrijorare, relatează DW.de.

Soia este principala recoltă în Brazilia şi unul din produsele principale ale exportului acestei ţări. Jumătate din recoltă este procesată la nivel intern, pentru a deveni ulei şi făină de soia. Cealaltă jumătate este exportată, în principal în China.

Regiunea central-estică a Braziliei este grânarul ţării, fiind totodată şi principala “resursă” pe cale să transforme Brazilia în primul producător de soia din lume. Până la sfârşitul anului 2013, Brazilia se va afla în fruntea listei cu producătorii globali de soia, înlocuind SUA.

Frenezia pentru soia a modificat în mod dramatic peisajul regiunii. În 1960, guvernul a hotărât ca pădurile locale să fie tăiate pentru a face loc recoltelor de soia. Apoi, oamenii au fost relocaţi în mod forţat din această zonă. Guvernul a ameninţat agricultorii că vor fi deposedaţi de terenuri, dacă nu se mută. Câteva decenii mai târziu, în aceste zone vaste au fost construite oraşe. Până în acel moment, vegetaţia originală din această regiune a dispărut.

 

  • Producţia americană s-a diminuat

Anul acesta, se estimează că Brazilia va recolta 83 miliarde tone boabe de soia, o creştere cu 25% faţă de anul trecut. Partea central-estică a Braziliei va realiza peste 60% din producţia totală. Potrivit proiecţiilor FAO, SUA vor produce doar 78 de miliarde de tone de soia anul acesta, cu mult mai puţin decât estimarea anterioară de 87 miliarde tone.

În timp ce producţia de soia nord-americană suferă din cauza impactului pe care l-a avut seceta din ultimele luni, succesul brazilian se datorează unei tehnologii de ultimă generaţie  şi a recultivării unor păşuni neutilizate.

 În trecut, zone uriaşe de pădure au fost tăiate pentru a transforma regiunile în teren arabil. Acum, potrivit secretarului pentru politică agricolă din Ministerul Agriculturii brazilian, Neri Geller, “lucrurile s-au schimbat”. “Nu se vor mai tăia păduri”, a declarat acesta pentru DW.de.

 

  • Mai multe suprafeţe cultivate, mai puţine defrişări

Având în vedere pierderea masivă de păduri în favoarea agriculturii din ultimele decenii, este greu de crezut că recoltele de soia din Brazilia se extind în acelaşi timp în care tăierea pădurilor se diminuează.

Momentan, boabele de soia sunt crescute pe 27 milioane hectare de teren brazilian, o creştere cu 9% faţă de anul trecut. În acelaşi timp, există mai puţine tăieri de păduri în zona amazoniană, o reducere de 27% faţă de anul 2012.

 Un factor important în această dezvoltare este aşa-numitul “moratoriu al boabelor de soaia”. În 2006, în momentul declanşării campaniei Greenpeace, producătorii brazilieni de soia, guvernul şi organizaţiile preocupate de această situaţie au semnat un moratoriu: companiile nu vor mai cumpăra soia crescută pe terenurile proaspăt defrişate din pădurea amazoniană.

Ultimele cifre  indică faptul că moratoriul a fost eficient: este estimat că aproximativ 0,4% din boabele de soia sunt crescute acum pe terenuri care au fost curăţate recent.

 

  • Tehnologie de ultimă generaţie în regiunile rurale

Romulo Batista de la Greenpeace Brazilia spune că există motive suplimentare pentru această schimbare, cum ar fi faptul că  guvernul utilizează un sistem prin satelit pentru o monitorizare strictă. “De asemenea, comportamentul consumatorilor s-a schimbat. Mulţi consumatori pur şi simplu nu mai sunt interesaţi să cumpere produse care cauzează defrişările”.

Moratoriul boabelor de soia a mai avut un efect pozitiv: păşunile degradate pot fi acum reutilizate. “Acestea sunt pajişti care au fost utilizate pentru păşunat timp de 20-30 de ani şi nu mai pot fi utilizate în acest scop”, spune Endrigo Dalcin, director al asociaţiei braziliene de boabe de soia Aprosoja. “Acum, boabele de soia sunt cultivate în acele locuri”.

În afara sezonului, după ce au fost culese recoltele, terenul poate fi utilizat timp de câteva luni ca şi pajişte pentru păşunatul vitelor. Această alternanţă între cultivarea produselor agricole şi hrănirea animalelor este privită ca o descoperire semnificativă în Brazilia.

Tehnologia de ultimă generaţie garantează productivitatea mare chiar şi pe solurile degradate. Maşinăria agricolă este ghidată prin GPS şi piloţi automaţi. Aceste dispozitive moderne pot detecta care părţi ale terenului necesită mai mult îngrăşământ decât altele. Această inovaţie economiseşte bani şi este subvenţionată de guvern: opţiuni speciale de finanţare îi ajută chiar şi agricultorii mici să-şi cumpere echipament special.

 

  • Expansiune şi pericol

 Aproximativ 60 de milioane de hectare de teren degradat rămân deocamdată abandonate, dar acestea ar putea fi recultivate. “Sau pentru a explica lucrurile altfel, nu mai este nevoie de defrişări”, spune Peter Thoenes, de la Organizaţia pentru Agricultură şi Alimente (FAO) din cadrul ONU.

 Thoenes crede că acest teren inactiv are un potenţial uriaş. “Ne aşteptăm ca producţia să se extindă. Niciun alt producător important din lume, nici chiar SUA, nu are acest tip de potenţial pentru extindere. Acolo, tot terenul disponibil este utilizat.”

Deşi industria de soia a Braziliei nu mai contribuie în mod masiv la defrişarea pădurilor tropicale, cultivarea extinsă are alte efecte negative. Utilizarea la scară largă a pesticidelor şi a plantelor modificate genetic sunt cele mai mari probleme în ceea ce priveşte monoculturile. Boabele de soia modificate genetic sunt legale în Brazilia încă din 2005 şi se estimează că acum reprezintă 75% din producţia totală.

“Modul în care boabele de soia sunt produse trebuie regândit pentru a putea garanta o utilizare sustenabilă a solului, pentru a menţine biodiversitate pe câmpii şi păduri, care sunt contaminate cu pesticide, şi pentru a asigura diversitatea genetică a cerealelor”, spune Romulo Batista de la Greenpeace.

Până la urmă, pe lângă faptul că este cel mai mare producător de soia din lume, Brazilia este şi cel mai mare utilizator de pesticide la nivel global.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.