EUR
4,76 RON
(+0.21%)
USD
4,19 RON
(+0.21%)
GBP
5,55 RON
(+0.8%)
CHF
4,19 RON
(+0.18%)
AUD
2,98 RON
(+0.06%)
CAD
3,14 RON
(+0.1%)
BGN
2,43 RON
(+0.13%)
RUB
0,07 RON
(-0.52%)
ZAR
0,29 RON
(+0.34%)
BRL
1,10 RON
(-0.05%)
CNY
0,62 RON
(+0.2%)
INR
0,06 RON
(-0.23%)

Cipru: paradisul afacerilor dubioase, la un pas de faliment?

0

Imediat ce ajungi în Cipru simţi ceva ce este specific micii insule din estul Mediteranei şi care o deosebeşte de vecinii săi europeni. Spre exemplu, vei vedea un număr foarte mare de bărbaţi care umblă cu servietă în mână şi numeroase panouri strălucitoare, pe străzi, scrise cu litere chirilice.

Unele dintre panouri fac reclamă pentru fonduri şi alte produse bancare ruseşti pentru clienţii din Rusia, dar altele, de asemenea în rusă, promovează vacanţele pe plajele însorite din partea sudică a insulei. Printre toate aceste reclame ruseşti există şi câteva în chineză.

Pe străzile din Nicosia, capitala Ciprului, dacă te uiţi la plăcile de alamă de pe uşile clădirilor de birouri, vei avea impresia că există mai multe plăcuţe decât birouri. De fapt, o plimbare prin Nicosia ţi se pare un film de John Le Carre, relatează Worldcrunch.com.

Şi exact din acest motiv, unele ţări europene ezită atunci când vine vorba despre salvarea Ciprului de la faliment.

Preşedintele Partidului Social Democrat din Germania, Sigmar Gabriel, a declarat în mod public că nu îşi poate imagina “contribuabilii germani salvând băncile cipriote, al căror model de afaceri se bazează pe sprijinirea şi complicitatea fraudei fiscale”. Fără voturile acestui partid, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, ar putea să nu reuşească să obţină majoritatea parlamentară de care are nevoie pentru a ajuta Ciprul să depăşească această criză.

În grupul euro, remarca lui Gabriel a fost o sursă de nemulţumire, din mai multe motive. În primul rând, nu există nicio dovadă oficială că băncile cipriote încurajează frauda fiscală.

Diplomaţii şi oficialii publici şi-au exprimat uimirea faţă de naivitatea lui Gabriel. Un diplomat de nivel înalt al UE explică de ce: “puneţi-vă următoarea întrebare – cine este cu adevărat salvat, dacă ţările din zona euro oferă Ciprului cele 12 miliarde de euro de care are nevoie? Răspunsul este simplu: creditorii.

Iar această mişcare ar stabiliza sistemul financiar cipriot. Dacă nu ajunge în Cipru niciun ban din fondul de salvare, atunci, undeva pe la începutul verii, sistemul bancar cipriot se va prăbuşi. Teoretic, acest lucru ar însemna că milioane de investiţii ar fi distruse.

Însă doar teoretic, deoarece până atunci este posibil ca investitorii să-şi scoată deja banii din această ţară.

“Imediat ce simt adierea unui pericol, aceştia au ieşit imediat din ţară, iar acest lucru este foarte clar. Decizia ţărilor din zona euro de a nu ajuta statul cipriot nu afectează milionarii din Rusia, China sau alte ţări, ci riscă declanşarea unei crize totale în Cipru.

 

  • Sectorul bancar supradimensionat

De asemenea, experţii indică şi faptul că este imposibil ca atunci când adopţi o misiune de salvare a unei bănci să deosebeşti investitorii “curaţi” şi oile negre ale organizaţiei.

În acelaşi timp, aproape nimeni nu ar contesta faptul că statul cipriot nu este complet nevinovat în această situaţie. Cipru are o tradiţie lungă de a atrage oameni de afaceri din întreaga lume şi statul a făcut tot ce s-a putut pentru a creşte numărul acestora. Sectorul său bancar dezvoltat, care este complet supradimensionat în comparaţie cu dimensiunea ţării, nu este o excepţie.

Băncile cipriote şi greceşti au fost puternic interconectate, iar atunci când criza a lovit Grecia, ciprioţii au pierdut aproape cinci miliarde de euro, ceea ce înseamnă aproape un sfert din produsul intern brut.

Cipru are în acelaşi timp şi legi de cetăţenie neobişnuite. De exemplu, orice străin care investeşte direct în ţară cel puţin zece milioane de euro în fiecare an sau 15 milioane de euro pe parcursul a cinci ani, are dreptul să aplice pentru un paşaport.

Legile companiilor britanice se aplică în Cipru, ceea ce înseamnă că este foarte uşor pentru oamenii de afaceri să creeze şi să facă afaceri fără a fi nevoiţi să divulge cine este adevăratul beneficiar. De aemenea, este destul de uşor de ascuns şi provenienţa reală a banilor.

 Totuşi, experţii îi atenţionează pe cei care critică statul cipriot, numindu-l “cel mai mare loc din Europa pentru spălarea banilor.” Aceştia spun că ar fi bine ca atenţia “justiţiarilor” să se îndrepte mai întâi înspre Londra, unde, bineînţeles, legile britanice ale companiilor se aplică şi unde este la fel de uşor de creat anumite companii, fără a fi nevoie să se divulge proprietarii beneficiari ai afacerii.

Un oficial UE de înalt nivel a descris sistemul în felul următor: ruşii bogaţi investesc o mulţime de bani în Cipru, înfiinţează companii, trăiesc în Cipru în cea mai mare parte a timpului, unii chiar aplică pentru cetăţenie. După care se mută la Londra, îşi deschid o companie şi obţin nişte împrumuturi.

Apoi, fie că li se face dor de casă, fie pentru că este mai uşor de a obţine profit în economia rusească coruptă, aceştia decid să investească în Rusia. Astfel că, investitorii transferă banii din Londra în Cipru, iar de acolo îi investesc în Rusia. Acest flux de bani face din ciprioţi cei mai mari investitori direcţi în Rusia.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.