Judo: Antrenorul Japoniei a demisionat după ce a fost acuzat că şi-a agresat elevele

0

Antrenorul echipei feminine de judo a Japoniei, Ryuji Sonoda, şi-a prezentat demisia după ce a fost acuzat de unele dintre elevele sale că le-a abuzat fizic în cursul pregătirilor pentru Jocurile Olimpice de la Londra, din vara anului trecut.

Sonoda a decis să renunţe, considerând că i-ar fi fost „dificil” să mai rămână în funcţie, împreună cu ceilalţi membri ai echipei sale tehnice, în urma acuzaţiilor care le-au fost aduse de cele 15 judoka, precizează agenţia Koydo, citată de Agerpres.

„Regret comportamentul pe care l-am avut, cuvintele şi acţiunile care au produs neplăceri. Am crezut că voi fi capabil să păstrez o relaţie de încredere (cu sportivele), însă a fost doar abordarea mea unilaterală”, a declarat antrenorul joi, în cursul unei conferinţe de presă.

Aceasta a fost prima apariţie publică a lui Sonoda, fost campion mondial la categoria 60 kg, după izbucnirea acestui scandal. Federaţia japoneză de judo a anunţat, marţi, că antrenorul lotului naţional feminin a utilizat violenţa împotriva elevelor sale, în cursul cantonamentului efectuat în vara anului trecut, înaintea JO 2012. Cele 15 judoka, unele dintre ele participante la Olimpiada din vara anului trecut, l-au acuzat pe Sonoda (39 ani) şi pe alţi membri ai staff-ului tehnic că le-ar fi pălmuit şi lovit cu săbii de bambus, precum cele utilizate în kendo, o altă disciplină a artelor marţiale, iar federaţia a confirmat faptele.

Poliţia japoneză a anunţat că a deschis o anchetă pentru a verifica acuzaţiile aduse lui Sonoda, care este membru ai forţelor de poliţie, în cadrul departamentului educaţie şi pregătire.

Ministrul japonez al sportului, Hakubun Shimomura, a solicitat Comitetului olimpic nipon să deschidă la rândul său o altă investigaţie legată de acuzaţiile celor 15 judoka.

La JO de la Londra, Japonia a cucerit trei medalii în concursul feminin de judo, prin Kaori Matsumoto – aur la categoria 57 kg, Mika Sugimoto – argint la categoria 78 kg şi Yoshie Ueno – bronz la categoria 63 kg.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.