Petre Tobă: Am certitudinea că o parte din tablourile furate din Olanda au fost în România

0

Şeful Poliţiei Române, Petre Tobă, a declarat, joi, că are certitudinea că o parte dintre tablourile furate de la muzeul din Rotterdam s-au aflat ”la un moment dat” pe teritoriul României.

Întrebat, după bilanţul Poliţiei Capitalei, dacă tablourile ar putea fi şi în prezent pe teritoriul ţării noastre Tobă a precizat că ancheta este în desfăşurare şi nu pot fi date detalii despre acest lucru.

Trei tineri români sunt acuzaţi că au furat mai multe obiecte de artă din Muzeul Kunsthal din Rotterdam.

Cei trei, arestaţi preventiv, sunt acuzaţi de procurorii DIICOT de complicitate la infracţiunea de furt calificat cu consecinţe deosebit de grave, după ce în luna octombrie a anului trecut ar fi furat şapte tablouri de Henri Matisse, Paul Gaugain, Claude Monet, valoarea prejudiciului fiind de aproximativ 18 milioane de euro. Din motivarea procurorilor rezultă că suspecţii au prejudiciat Fundaţia Triton cu aproximativ 18 milioane de euro.

Românii acuzaţi de furt au fost identificaţi pe teritoriul ţării noastre, fiind emise, la 23 ianuarie, ordonanţe de reţinere.

„În motivarea referatului, s-a arătat că, în cursul anului 2012, inculpaţii, împreună cu alte persoane, s-au asociat în vederea săvârşirii de infracţiuni şi au sprijinit membrii grupării să sustragă în noaptea de 15/16 octombrie 2012 din Muzeul Kunsthal din Rotterdam, Olanda, un număr de şapte tablouri de mare valoare (printre care se numără tablouri ale pictorilor Henri Matisse, Paul Gaugain, Claude Monet), prejudiciul cauzat părţii vătămate – Fundaţia Triton, la valoarea de asigurare, fiind de aproximativ 18 milioane euro. Menţionăm că inculpaţii au fost identificaţi pe teritoriul României, fiind emise ordonanţe de reţinere la data de 21 ianuarie 2013”, se arăta în motivarea procurorilor.

Cei trei au dreptul de a face recurs la Tribunalul Bucureşti.

Magistraţii Judecătoriei Sectorului 5 au apreciat că „privarea de libertate a inculpaţilor este necesară bunei desfăşurări a procesului penal şi înlăturării riscului de distrugere a unor mijloace materiale de probe”, considerând că aceştia reprezintă un pericol public dată fiind valoarea prejudiciului estimat, dar şi modalitatea de comitere a infracţiunii, având loc pe teritoriul unui stat străin.

Purtătorul de cuvânt al poliţiei din Rotterdam, Yvette van den Heerik, a declarat pentru Associated Press că cele şapte picturi, inclusiv lucrări de Picasso, Matisse şi Monet, nu au fost recuperate.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.