UE îngheaţă ajutoarele destinate pentru construcţia de drumuri în Polonia

0

Comisia Europeană a decis să îngheţe ajutoare în valoare de aproximativ 890 milioane de euro alocate pentru finanţarea construcţiei de drumuri în Polonia din cauza suspiciunilor de fraudă în rândul contractorilor, a declarat miercuri o purtătoare de cuvânt a Comisiei, transmite Reuters.

Suspendarea fondurilor comunitare, care este posibil să fie doar una temporară, vine într-un moment delicat pentru guvernul polonez care se confruntă cu încetinirea economiei şi concedieri în industria construcţiilor.

Executivul comunitar a precizat că a luat această decizie după ce autorităţile poloneze au lansat o anchetă penală asupra acuzaţiilor conform cărora firmele, care au depus oferte pentru contractele de construcţie de drumuri, s-au înţeles între ele şi au fixat preţurile. 11 persoane au fost acuzate, inclusiv directori ai unor firme de construcţii şi un fost director la Agenţia naţionala pentru autostrăzi din Polonia (GDDKiA).

‘Comisia a decis să întrerupă preventiv plăţile până la clarificarea situaţiei’, a declarat Shirin Wheeler, purtătoarea de cuvânt a comisarului pentru politică regională.

În schimb, ssecretarul de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale din Polonia, Adam Zdzieblo, a declarat că decizia Comisiei este ‘complet incomprehensibilă’ şi se bazează pe presupuneri îndoielnice. ‘Credem că Comisia va reveni asupra deciziei sale’, a spus Zdzieblo.

Polonia este principala beneficiară a fondurilor europene în condiţiile în care şi-a asigurat 68 de miliarde de euro în cadrul bugetului comunitar pentru 2007-2013 şi încearcă să obţină o sumă similară şi pentru următorul buget.

Proiectele de construcţie au jucat un rol important în susţinerea creşterii economiei poloneze, în special până la Campionatul european de fotbal de anul trecut. Însă, în ultima vreme, cheltuielile pentru marile proiecte de infrastructură s-au diminuat, ceea ce a contribuit la încetinirea economiei. Mai multe zeci de firme de construcţii au declarat falimentul şi multe altele au concediat angajaţi.

Într-un dosar separat, Comisia Europeană investighează modalitatea în care Agenţia pentru drumuri a administrat contractele de construcţii care au beneficiat de finanţare europeană. Investigaţia a fost lansată după ce o serie de contractori străini au acuzat GDDKiA că le datorează milioane de euro pentru porţiunile de autostrăzi pe care le-au construit.

În schimb, GDDKiA susţine că, acolo unde au apărut dispute, motivul este că lucrările efectuate de contractorii nu au respectat standardele de calitate şi în consecinţă a fost obligată să pună capăt mai multor contracte.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.