EUR
4,84 RON
(+0.01%)
USD
4,29 RON
(+0.32%)
GBP
5,36 RON
(-0.32%)
CHF
4,54 RON
(-0.02%)
BGN
2,47 RON
(-0.21%)
BYN
1,77 RON
(+0.07%)
CAD
3,16 RON
(+0.23%)
RSD
0,04 RON
(0%)
AUD
2,98 RON
(-0.02%)
JPY
0,04 RON
(+0.3%)
CZK
0,18 RON
(-0.12%)
INR
0,06 RON
(-0.84%)

UE va lansa o misiune pentru a ajuta Libia să îşi controleze în mod eficient frontierele

Miniştrii europeni ai afacerilor externe şi-au dat joi, 31 ianuarie, acordul pentru lansarea unei misiuni a Uniunii Europene menită să ajute Libia să îşi controleze mai eficient frontierele, o miză considerată prioritară în actualul context tensionat din Sahel, transmite France Presse.

UE doreşte accelerarea pregătirilor acestei misiuni civile, al cărei concept de gestionare de crize /CMC/ a fost aprobat joi la Bruxelles, astfel încât experţii UE să poată fi desfăşuraţi ‘cât mai repede posibil’, a precizat un responsabil european. ‘Noi sperăm că aceasta va putea fi operaţională înainte de instalarea verii’, a spus el.

Decizia miniştrilor lansează în mod oficial pregătirile şi planificările operaţionale, însă crearea misiunii va necesita o nouă decizie oficială, a menţionat UE într-un comunicat. Mandatul iniţial al acesteia va fi de cel puţin doi ani.

Această misiune este avută în vedere de la înlăturarea fostului dictator Muammar Gaddafi, în octombrie 2011, în contextul în care noile autorităţi de la Tripoli se chinuie să îşi monitorizeze frontierele terestre care se întind de-a lungul a 4.000 de kilometri, adesea în zona deşertice, pe unde pot avea loc diverse tipuri de trafic. Libia dispune de asemenea de o frontieră maritimă importantă, cu o lungime de 2.000 de kilometri, şi se confruntă cu un aflux de imigranţi ilegali proveniţi din Africa Subsahariană care doresc să ajungă în Europa.

Obiectivul misiunii europene vizează formarea de personal însărcinat cu controlul frontierelor terestre, maritime şi aeriene şi cu consolidarea serviciilor generale la Tripoli, a afirmat un responsabil al UE. Gestionarea fluxurilor migratorii, problema drepturilor omului şi, mai general, reformele în favoarea statului de drept vor face de asemenea parte din acest program de ajutor destinat Libiei.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata