Cum arată o fermă urbană, construită pe un acoperiş din New York

Viraji Puri face parte dintr-o categorie de întreprinzători în continuă creştere: agricultorul urban. Co-fondatorul şi şeful executiv al companiei Gotham Greens are 31 de ani, iar ferma lui este aşezată pe acoperişul unui depozit din Brooklyn, New York, scrie Businessweek.com

“Terenul său agricol” de 1400 de metri pătraţi de seră, aşezat pe un acoperiş, produce aproximativ aceeaşi cantitate de produse ca şi o fermă tradiţională de 2,5 hectare. Gotham creşte 5-10 tipuri de salată, inclusiv salată cu frunze verzi şi roşii, şi salată verde cu aromă de unt (butterhead lettuce), care este livrată către restaurantele şi magazinele alimentare de vârf din zona metropolitană a oraşului New York.

“Alimentele locale sunt o tendinţă în creştere şi există foarte mult potenţial în acest domeniu”, spune Nevin Cohen, profesor asistent de studii ecologice de la Şcoala de Cercetare Socială din New York.

Înfiinţaţă în 2008, în asociere cu Eric Haley şi Jennifer Nelkin, compania Gotham acoperă nevoile bucătarilor locali şi a supermarketurilor din zonă. Este singura seră din New York, construită pe un acoperiş, care produce legume la o scară comercială.

Produsele sunt crescute într-un mod hidroponic, folosind apă reciclată şi îmbunătăţită cu minerale. Panourile solare de pe acoperişul serei furnizează aproape jumătate din electricitatea necesară funcţionării companiei. Calculatorul care monitorizează clima ştie exact cât de mult aer cald sau rece trebuie să furnizeze, aprinzând luminile în timpul zilelor întunecate şi deschizând fantele laterale, în loc de cele de pe acoperiş, atunci când plouă.

Gotham este sustenabilă chiar şi în privinţa “insectelor benefice” pe care le foloseşte în loc de pesticide. Atunci când este găsit un gândac care mănâncă recoltele, Puri eliberează inamicii naturali ai acestora, de exemplu, buburuze care elimină păduchii de plante.

Gotham nu îşi vinde produsele mai departe de o rază de 24 de kilometri. Administratorul spune că proximitatea reduce emisiile de carbon şi, de asemenea, îi permite să garanteze livrarea la clienţii locali.

Anul acesta, compania se va extinde cu încă două sere, una în sudul cartierului Brooklyn şi o alta în Queens, în noile locaţii fiind planificată creşterea castraveţilor, roşiilor şi chiar a  căpşunilor, pe tot parcursul anului.

Loading...
loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.