EUR
4,84 RON
(+0.1%)
USD
4,31 RON
(+0.33%)
GBP
5,42 RON
(+0.27%)
CHF
4,48 RON
(+0.52%)
BGN
2,47 RON
(+0.11%)
BYN
1,80 RON
(+0.31%)
CAD
3,19 RON
(+0.42%)
RSD
0,04 RON
(+0.09%)
AUD
2,98 RON
(-0.17%)
JPY
0,04 RON
(+0.65%)
CZK
0,18 RON
(-0.05%)
INR
0,06 RON
(+0.74%)

O companie susţine că a descoperit secretul energiei solare

CleanTechnica are o nouă tehnologie solară exclusivă, despre care spune că este capabilă să producă energie cu un cost al energiei echilibrat (CEE) de 8 cenţi per kWh. Acest aspect este uluitor, deoarece “reprezintă două treimi din preţul actual al electricităţii, în plus fiind de peste trei ori mai ieftină decât actuala tehnologie solară”.

Dacă aceste informaţii se dovedesc a fi adevărate (şi multe se pot întâmpla între momentul prezentării prototipului şi producerea în masă), această tehnologie poate revoluţiona industria solară, scrie David Roberts pe Grist.org.

Compania se numeşte V3Solar (cunoscută anterior drept Solarphasec) şi produsul său, Spin Cell (Celula Rotitoare), rezolvă într-un mod ingenios două mari probleme cu care se confruntă energia solară fotovoltaică (PV).

În primul rând, majoritatea panourilor solare sunt plate, ceea ce înseamnă că, de cele mai multe ori, acestea nu reuşesc să capteze o cantitate importantă din lumina solară. Aceste panouri stau doar pentru o perioadă scurtă de timp îndreptate direct spre lumina solară, cu excepţia cazului în care nu sunt adăugate sisteme scumpe de urmărire a soarelui. Spin Cell are o formă conică care poate capta lumina Soarelui de-a lungul întregului arc de pe cer şi în funcţie de fiecare axă în parte.

A doua problemă este aceea că panourile solare produc mult mai multă energie dacă lumina solară este concentrată de către o lentilă, înainte să ajungă la celula solară. Totuşi, concentrarea luminii crează şi cantităţi imense de căldură, ceea ce înseamnă că panourile solare concentrate (CPV) au nevoie de materiale speciale, scumpe şi rezistente la căldură pentru a crea celula solară.

Spin Cell concentrează lumina solară pe panouri fotovoltaice din silicon ieftin, dar reuşeşte să le păstreze reci din cauza mişcării de rotaţie. Tehnologia este pur şi simplu foarte ingenioasă.

Iată un videoclip care explică acest lucru:

Informaţiile privind tehnologia companiei au fost confirmate şi de un consultant independent, pe nume Bill Rever, care a făcut o revizuire tehnică. Referitor la costul de 8 cenţi per kWh, compania a spus că “noi credem că putem coborî sub acest preţ, dar nu vrem să exagerăm”. Dacă s-ar atinge acest preţ sau măcar dacă s-ar ajunge aproape de această sumă, atunci lumea energetică s-ar zgudui din temelii.

Ceea ce este cel mai impresionant este faptul că această companie are deja cereri de comandă de peste 4GW. În SUA, de exemplu, există 7GW de energie solară instalată, în total.

Poate că această tehnologie sau companie va dispărea înainte să ajungă la o dimensiune de piaţă, dar progresele în tehnologia solară apar din ce în ce mai repede. Mai devreme sau mai târziu, “energia solară va fi împletită perfect în ţesătura vieţii noastre”, arată David Roberts. Mediul nostru construit va capta energie (de la Soare, de la vânt, de la deşeuri), o va depozita într-un mod eficient şi o va folosi cu înţelepciune într-un mod natural.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata