Preţurile producţiei industriale au înregistrat o scădere cu 0,2%, în decembrie 2012

Preţurile producţiei industriale (piaţa internă şi piaţa externă) au înregistrat o scădere cu 0,2%, în luna decembrie 2012, comparativ cu luna precedentă, şi o creştere cu 4,9% faţă de luna corespunzătoare din anul 2011, conform datelor anunţate luni de Institutul Naţional de Statistică (INS).

 După destinaţie, preţurile producţiei industriale pentru piaţa internă cât şi preţurile producţiei industriale pentru piaţa externă au scăzut cu 0,2%, respectiv cu 0,4%.

Pe secţiuni (sectoare de activitate) s-au înregistrat scăderi de preţ în industria extractivă (-1,3%), în industria prelucrătoare (-0,2%) şi la producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-0,2%). La distribuţia apei, salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare, preţurile s-au situat aproape la acelaşi nivel înregistrat în luna anterioară.

Citeste si:  Pentru a evita "suferinţa", economiştii americani solicită mai multe stimulente

Potrivit datelor INS, pe marile grupe industriale se constată creşteri de preţ în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+0,3%) şi industria bunurilor de uz curent (+0,2%). Scăderi de preţ s-au înregistrat în industria energetică (-0,6%) şi industria bunurilor intermediare (-0,4%). În industria bunurilor de capital preţurile s-au situat aproape la acelaşi nivel înregistrat în luna anterioară.

Comparativ cu decembrie 2011, preţurile producţiei industriale pe total (piaţa internă şi piaţa externă) au înregistrat o creştere cu 4,9% faţă de luna corespunzătoare din anul 2011.

Citeste si:  Raluca Turcan: PDL poate câştiga alegerile în 2012 de pe urma revenirii economiei, nu a revizuirii Constituţiei

Pe secţiuni (sectoare de activitate) s-au remarcat creşteri de preţuri la distribuţia apei; salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare (+6,5%), în industria prelucrătoare (+5,6%) şi la producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+2,4%). În industria extractivă preţurile au scăzut cu 0,7%.

Pe marile grupe industriale, creşteri semnificative de preţuri se remarcă la produsele din industria bunurilor de uz curent (+7,4%). Sub nivelul înregistrat pe total s-au situat preţurile produselor din industria energetică (+4,8%), industria bunurilor intermediare (+3,7%), industria bunurilor de capital (+3,6%) şi industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+3,0%).

Citeste si:  INS: Lungimea reţelelor de distribuţie apă, gaze şi de canalizare a crescut în 2011

INS precizează că datele pentru luna noiembrie 2012 sunt rectificate.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close