EUR
4,84 RON
(+0.05%)
USD
4,30 RON
(+0.33%)
GBP
5,35 RON
(-0.68%)
CHF
4,54 RON
(+0.05%)
BGN
2,47 RON
(+0.21%)
BYN
1,77 RON
(+0.7%)
CAD
3,17 RON
(-0.35%)
RSD
0,04 RON
(+0.13%)
AUD
2,98 RON
(-0.44%)
JPY
0,04 RON
(+0.22%)
CZK
0,18 RON
(-0.23%)
INR
0,06 RON
(+0.34%)

UE vrea să interzică pesticidele care provoacă dispariţia albinelor

Comisia Europeană a propus ca statele membre să restricţioneze utilizarea anumitor tipuri de pesticide, despre care se crede că sunt dăunătoare albinelor. Pulverizările care folosesc substanţe chimice neonicotinoide ar trebui utilizate doar pe culturile care nu sunt atractive pentru insecte.

De asemenea, vânzarea de seminţe tratate cu aceste substanţe chimice ar trebui interzisă, relatează BBC.co.uk.

Reprezentanţii de la Bayer, una din companiile care produc aceste pesticide, spun că “substanţele pot fi folosite fără a dăuna albinelor”.

La începutul acestei luni, Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (AESA) a publicat un ghid de îndrumări privind utilizarea neonicotinoidelor, în care se spune clar că aceste substanţe reprezintă “un risc acut mare” pentru albine.

De asemenea, documentul mai sublinia faptul că există riscuri pentru albine în ceea ce priveşte rezidurile din culturi precum cele de porumb, care au fost stropite cu aceste pesticide. Cu toate acestea, membrii AESA nu au recomandat o interdicţie completă.

Acum, Tonio Borg, comisarul european pentru sănătate şi protecţia consumatorului, a subliniat că este momentul “pentru măsuri rapide şi decisive”.

 

 • Un pas important

Acesta a prezentat un document de dezbatere în care roagă statele membre din UErestricţioneze utilizarea neonicotinoidelor, acceptându-le doar la culturile neatractive pentru albine, şi să interzică vânzarea şi utilizarea seminţelor tratate cu produse care conţin aceste substanţe active.

Astfel că, ar fi afectate trei pesticide: clotianidină, imidaclopridă şi tiametoxam. Agricultorii nu ar mai avea voie să le folosească pe culturile de floarea soarelui, rapiţă cu seminţe oleaginoase, bumbac şi porumb.

Comisia vrea ca restricţiile să fie implementate până în luna iulie, iar măsurile vor fi revizuite după doi ani. Există deja restricţii în vigoare în Franţa, Germania şi Slovenia.

Ecologiştii au fost încântaţi de măsura UE, spunând că a fost “o mişcare făcută la momentul oportun”.

“Această propunere semnificativă din partea UE reprezintă un prim pas, important, înspre combaterea eficientă a declinului albinelor noastre. Dovezile care asociază substanţele chimice neonicotinoide cu declinul populaţiei de albine devin din ce în ce mai multe. Nu ne putem permite să ignorăm ameninţarea pe care substanţele chimice o reprezintă pentru aceşti polenizatori fundamentali”.

În Marea Britanie, Departamentul pentru Mediu, Alimente şi Afaceri Rurale a respins o astfel de interdicţie anul trecut, spunând că dovezile ştiinţifice nu sunt suficiente. Însă, dacă UE hotărăşte limitarea utilizării acestor pesticide, atunci decizia se va aplica şi în Marea Britanie.

Odată ce decizia va fi aprobată de statele membre, atunci vor exista noi măsuri şi reglementări pentru toată lumea, care vor intra în vigoare de la 1 iulie.

Citește și
4 Comentarii
 1. usl iubeste taranu spune

  Pai si Daniel Constantin VREA SA imputineze albinele…..Apus impozite pe niste VIETATI, care nici macar nu is SUBVENTIONATE,( vezi…oi vaci etc.)???? Oare stie despre ce e vorba??? Poate pune impozit si pe muste, tantari, furmici, etc!!!!! Ministerul Agriculturii nu e de partea romanului!!!! Taranul care vai si amar de capul lui, in loc sa il ajute domnul Constantin il pune la jug …..ca pe vremea COLECTIVULUI

 2. gabi spune

  O PROPUNERE FOARTE BUNA CARE SPER SA FIE PUSA IN PRACTICA .
  NU DEGEABA EXISTA VORBA AIA CA DACA DISPAR ALBINELE DE PE PAMANT , DISPARE SI OMENIREA .

 3. serban spune

  Pana atunci dl.ministru D.Constantin ar putea sa dea un ordin ca fiecare cultura atractiva ptr. albine cu o suprafata de peste (sa zicem 5 ha.)ce provine din samanta tratata cu respectivele substante(neonicotinoide)sa fie OBLIGATORIU semnalizata (ptr. uzul apicultorilor).Cei ce comercializeaza aceste seminte sa instiinteze (sub semnatura proprie,C.I.,domiciliu,cantitati seminte,ha,locul infiintarii culturii),obligatia semnalizarii.Si ptr.unii si ptr.altii sanctiuni.Primariile sa comunice si ele cu specificarea”AM luat la cunostinta despre prevederile acestui ordin”pe fiecare adeverita eliberata catre apia.Cei ce comerializeaza aceste semite sa transmita lunar o copie a tabelului,centrului judetean apia care sa le introduca in sistem.Acest program ar trebui sa furnizeze apicultorilor interesati date ON LINE de genul:Judetul,comuna,cultura,total ha.din care provenind din samanta tratata cu neonicotinoide. Un pas si mai mare l-ar reprezemta faptul ca marii cultivatori peste 30 ha lotul sa fie obligati sa afiseze detalii privid soiul, v7arietatea ,plante modificate genetic sau nu . Si cand te gindesti ca toate acestea pot fi facute cu un simplu ordin de ministru…!

 4. dotore spune

  Ministrul Daniel C e nebun de legat. Considera apicultorii chiaburi iar albinele animele domestice bune de muls si impozitat. Dac vine un USList la noi in sat o sa-l urcam in furci.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata