EUR
4,84 RON
(-0.04%)
USD
4,27 RON
(+0.7%)
GBP
5,34 RON
(+0.51%)
CHF
4,55 RON
(+0.14%)
BGN
2,47 RON
(-0.09%)
BYN
1,75 RON
(+0.84%)
CAD
3,16 RON
(+0.4%)
RSD
0,04 RON
(-0.04%)
AUD
2,98 RON
(+0.17%)
JPY
0,04 RON
(+0.73%)
CZK
0,18 RON
(-0%)
INR
0,06 RON
(+0.58%)

Mali exclude un acord de pace cu grupările islamiste

Ministrul malian al afacerilor externe, Tiéman Hubert Coulibaly, a declarat luni că ţara sa nu are în vedere un acord de pace cu cei aproape 8.000 de ‘narcojihadişti’ împotriva cărora luptă în nord împreună cu armata franceză şi a pledat pentru stabilizarea regiunii, transmite EFE.

‘Am încercat să construim o democraţie pe care au distrus-o grupurile narcojihadiste’, a afirmat Coulibaly într-o conferinţă susţinută la Science-Po din Paris, unde a subliniat că o pace între Mali şi Al-Qaida din Maghrebul Islamic (AQMI) ‘nu este posibilă’.

Şeful diplomaţiei maliene a insistat asupra necesităţii ca zona din nordul ţării sale să poată crea ‘o economie de substituţie’ care să înlocuiască ‘economia criminală’ din acel spaţiu.

‘Nu vom construi o zonă economică prosperă într-un spaţiu instabil’, a subliniat Coulibaly, în faţa câtorva sute de studenţi de la ştiinţe politice, cărora le-a explicat că insurgenţii plătesc între 300 şi 600 de euro pe lună fiecărui rebel, printre care copii de 12 ani înarmaţi cu puşti de asalt AK47.

Potrivit acestuia, traficul de droguri şi contrabanda le servesc acestor grupuri, de asemenea, pentru a plăti mai scump produsele locale şi a crea ‘legături cu populaţia’.

‘Nu mai sunt 500 sau 600’ de insurgenţi, ca ‘acum zece ani’, a spus Coulibaly, care a estimat numărul rebelilor la circa 8.000.

Când islamiştii au început ofensiva care a provocat intervenţia forţelor armate franceze, au încercat să coboare din nord spre Bamako, cu o coloană de 168 de vehicule, şi de la Tombuctu spre est, cu una de 200 de vehicule, a precizat el.

‘Justiţia este cheia reconcilierii’, a mai spus şeful diplomaţiei din Mali.

Acesta a evidenţiat, de asemenea, importanţa formării adecvate a armatei ţării sale. ‘Trebuie să spunem adevărul. Am eşuat în construirea armatei noastre. Noi şi ţările din regiune. Trebuie să o reconstruim’, a spus Coulibaly.

Ministrul malian a mai spus că toate ţările vecine ‘contribuie cu trupe’ la ofensiva împotriva insurgenţilor şi a subliniat că Mali are ‘relaţii excelente cu celelalte ţări africane’.

El a pledat pentru o ‘mai mare integrare’ a ţărilor din regiune pentru a face faţă unor ameninţări care le afectează pe toate.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata