EUR
4,84 RON
(-0.08%)
USD
4,11 RON
(-0.78%)
GBP
5,36 RON
(+0.2%)
CHF
4,49 RON
(-0.29%)
BGN
2,48 RON
(-0.66%)
BYN
1,68 RON
(-0.6%)
CAD
3,07 RON
(-0.06%)
RSD
0,04 RON
(-0.09%)
AUD
2,95 RON
(-0.26%)
JPY
0,04 RON
(-0.38%)
CZK
0,18 RON
(+0.38%)
INR
0,05 RON
(-0.5%)

„Vorba e… eu pentru cine votez?…”

– Publicarea de către Comisia Europeană (CE) a raportului privind progresele înregistrate de România în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) arată cu degetul către Palatul Victoria unde sunt adăpostiţi, din punctul de vedere al Comisiei, „trei miniştri cercetaţi penal”.

Sărind ca ars, premierul Victor Ponta contestă că are „trei miniştri cercetaţi pentru corupţie” în guvernul său.

Mai mult, acesta acuză Comisia Europeană de “unele erori de redactare”, precizând că nu-l regăseşte în această situaţie decât pe Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu.

În replică, un funcționar al Comisiei Europene declara pentru AFP că ceilalţi doi miniştri la care se face referire sunt vice prim-ministrul Liviu Dragnea şi cel al Economiei, Varujan Vosganian.

Primul ar fi judecat pentru presupusa sa implicare în frauda electorală, realizată în referendumul referitor la demiterea preşedintelui Traian Băsescu din vara lui 2012, în timp ce cel de al doilea este implicat într-un dosar legat de livrări ilegale de gaz către companii private.

Răspunzând comentariilor făcute de funcţionarul european, premierul Victor Ponta a ţinut să-şi reitereze poziţia: „Nu am reuşit să-i găsesc pe cei trei miniştri cercetaţi de justiţie. Pe domnul Fenechiu îl ştiu, dar alţi doi nu ştiu de unde să-i iau. Care sunteţi, vă rog să recunoaşteţi!”.

De la Palatul Cotroceni, Traian Băsescu jubilând, îl ironizează pe Ponta: „fraţilor, când aveţi miniştri suspectaţi, de ce trebuie să rămână în Cabinet, sunt unicat?„.

În contrapartidă, liderul liberal Crin Antonescu îi răspunde preşedintelui României: “De ce nu a demisionat şi domnia sa care a stat sub acuzare şi a avut dosare mult mai grave? Sigur, unele dintre ele s-au închis la scurt timp după ce a devenit preşedinte. De aia nu demisionează”.

Deja schimbul de replici între cei trei frizează absurdul. Absurdul unei glume proaste în care fiecare dintre aceştia vor să ascundă fondul problemei: relaţiile din ce în ce mai tensionate dintre actuala putere şi Traian Băsescu.

După eşecul referendumului din vara trecută, USL îşi propune acum modificarea Constituţiei, în sensul comasării alegerilor europarlamentare cu cele prezidenţiale. Asta ar însemna ca Traian Băsescu să accepte să-şi scurteze mandatul. Propunere la care politicianul Traian Băsescu a răspuns public că acceptarea unei astfel de propuneri se poate face într-o singură variantă: depunerea simultană a mandatului său şi a celor 588 de parlamentari.

„Preşedinţii nu au marea onoare de a abdica, ei trebuie să-şi ducă mandatul până la capăt” a subliniat acesta.

Cât priveşte scenariul în care alegerile prezidenţiale ar avea loc în mai, iar preluarea mandatului s-ar produce în decembrie, Băsescu l-a ironizat pe preşedintele Senatului, Crin Antonescu, despre care a spus că, dacă s-ar devansa alegerile prezidenţiale, ar alerga în jurul Palatului Cotroceni până să îşi preia mandatul.

„Ce faci cu preşedintele ales 9 luni? Dai un cerc în jurul Cotroceniului? Nu poţi să ai doi preşedinţi validaţi în acelaşi timp. Asta e o copilărie” a mai completat şeful statului.

Drept dovadă că problema de fond este decalarea alegerilor prezidenţiale stă faptul că, înainte de debutul activităţii parlamentare marcată de alegerea conducerilor celor două camere, scandalul miniştrilor corupţi nu face decât să arunce în derizoriu probitatea şi credibilitatea întregii alianţe USL.

Mai mult decât atât, liderul liberal Crin Antonescu este atacat din interiorul partidului, contestându-i-se vehement poziţia, ceea ce ridică un mare semn de întrebare legat de legitimitatea sa la preşedinţia Senatului.

Or, fără această poziţie, Crin Antonescu pierde bătălia politică din interiorul partidului şi va trebui să-şi readucă aminte de pompoasa declaraţie făcută în preambulul alegerilor pentru conducerea Senatului:

„Eu voi fi candidatul Uniunii Social Liberale, sunt candidatul oficial al acestei Uniuni şi voi candidatul Uniunii şi voi câştiga alegerile prezidenţiale dacă voi fi suficient de puternic, nu dacă va fi suficient de binevoitor PSD sau domnul Ponta sau se va concentra domnul Oprescu pe Primărie”.

Concluzionând, “Scrisoarea pierdută” a politicii româneşti, redactată de această dată de Comisia Europeană, lasă loc doar de întrebarea pe care şi-o pune cetăţeanul turmentat (de polologhia politrucilor români):

“Să-mi spui d-ta, pentru cine votez. Iacă mai e un sfert de ceas şi se închide alegerea… Eu… Pentru cine votez?…”

Dănuţ Dudu

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata