A fost reconstituită figura regelui Richard al III-lea

Regele Richard al III-lea, al cărui schelet a fost descoperit vara trecută sub o parcare din centrul Angliei, are acum şi o faţă, mult mai plăcută decât şi-a imaginat-o Shakespeare, reconstituită prin tehnica de reconstrucţie facială.

Societatea Prietenilor lui Richard al III-lea, care a finanţat proiectul, a prezentat marţi la Londra chipul regelui, realizat de experţi de la Universitatea din Dundee (Scoţia), reconstituit cu ajutorul scanării în 3D a craniului. ‘Pentru toţi cei care şi-l închipuiau cu corpul şi trăsăturile deformate, această faţa calmă şi gânditoare va fi un şoc’, arată organizaţia care se străduieşte să reabiliteze imaginea suveranului, citată de belga.be. Ea consideră că portretele realizate după moartea regelui înăspresc trăsăturile şi micşorează ochii, sub influenţa sinistrei sale reputaţii, create de dinastia Tudor. După moartea în 1485 a ultimului Plantagenet, tronul Angliei a trecut în mâinile dinastiei Tudor, care l-a prezentat pe Richard al III-lea ca pe tiran sângeros cu trupul diform. Shakespeare i-a întărit această reputaţie, imortalizându-l ca un cocoşat, ucigaş a doi nepoţi care îi blocau drumul spre tron.

Richard al III-lea, mort în luptă la 32 de ani, avea ‘o înfăţişare mult mai plăcută şi mai tinerească’, ‘departe de imaginea de trădător ce acţionează cu sânge rece’ creată de Shakespeare, mai spune societatea menţionată.

Datorită osemintelor găsite sub o parcare din Leicester (centrul Angliei), identificate oficial luni ca fiind ale regelui, s-a aflat că suferea de scolioză, dar nu avea un braţ atrofiat şi nici nu era cocoşat, cum spune legenda.

Loading...
loading...
Citește și
Loading...
loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.