Chevron nu vrea să plătească pentru poluarea din pădurile ecuadoriene

Cine ar trebui să cureţe poluarea petrolieră din pădurile tropicale ecuadoriene? Aceasta este tema conflictului juridic, îndreptat împotriva companiei Chevron, război care acum se poartă între două dintre cele mai cunoscute firme de avocatură din SUA: Gibson, Dunn & Crutcher şi Patton Boggs, relatează Businessweek.com.

 În urmă cu aproape doi ani, în februarie 2011, o instanţă de provincie, din oraşul petrolier de frontieră Lago Agrio, a impus companiei Chevron un prejudiciu record, de 18,2 miliarde de dolari. Verdictul s-a referit la contaminarea care s-a înregistrat odată cu producţia de petrol din Texaco, de la mijlocul anilor ’60 şi până în 1990.

Chevron, cu sediul în San Ramon, California, a preluat Texaco în 2001 şi, odată cu compania, a preluat şi responsabilitatea pentru ceea ce s-a întâmplat în pădurea tropicală.

Chevron a jurat că nu va plăti niciun un cent în ceea ce priveşte respectiva hotărâre judecătorească, care acum depăşeşte 19 miliarde de dolari. Compania petrolieră, fără active în Ecudaor, susţine că avocaţii reclamanţilor, conduşi de Steven Donzinger din New York, au obţinut această decizie enormă prin mijloace necinstite, fabricând dovezile şi folosind proceduri corupte în Ecuador, acuzaţii pe care Donzinger le neagă.

Citeste si:  Tranzacţii record cu acţiuni BRD la BVB, după ce banca a anunţat revenirea pe profit

În loc să negocieze o înţelegere, Chevron a lansat un contraatac împotriva lui Donzinger în cadrul curţii federale din New York, care, la rândul său, a determinat conflictul auxiliar între Gibson Dunn, firma de avocatură principală de la Chevron şi Patton Boggs, care a intrat în luptă în 2010 de partea reclamanţilor.

Singura modalitatea de a aprecia această “mocirlă Dickensiană” este să începi cu începutul. Un grup de avocaţi americani, inclusiv Donzinger, au intentat un proces în 1993 la New York, în numele a mii de agricultori metişi şi indieni indigeni. Avocaţii americani au susţinut faptul că, în Ecuador, clienţii lor nu vor avea parte de un proces echitabil, deoarece instanţele din această ţară nu sunt receptive la litigiile în masă şi ar fi vulnerabile în faţa influenţei politice a industriei petroliere americane.

Citeste si:  Compania petrolieră Chevron se declară optimistă în privinţa menţinerii activităţii în Venezuela

Texaco s-a luptat cu procesele americane timp de nouă ani, pe criterii de jurisdicţie, insistând că instanţele ecuadoriene erau adecvate.

Într-un final, compania petrolieră a avut succes, cazul american a fost respins, iar directorii executivi de la Chevron, noul proprietar al Texaco, au crezut că s-a terminat problema din Ecuador. Aceştia s-au înşelat.

Donzinger, un avocat cu o tenacitate herculiană, a înaintat procesul în 2003 la instanţa din Lago Agrio. Compania petrolieră a obţinut ceea ce şi-a dorit: un proces mai aproape de locul presupusei infracţiuni. Totuşi, procesul nu a mers aşa cum şi-ar fi dorit Chevron.

Instanţa din Lago Agrio a respins mai multe puncte din apărarea companiei: faptul că au curăţat o porţiune din locaţiile poluate; faptul că poluarea rămasă nu era atât de gravă; faptul că orice poluare existentă este, de fapt, imputabilă companiei Petroecuador, compania petrolieră naţională care a preluat câmpurile petroliere respective; indiferent de cine este este responsabil pentru situaţia din junglă, Donzinger nu a reuşit să aducă dovezi ştiinţifice puternice privind legătura contaminării cu dezvoltarea unor boli umane.

Citeste si:  Vaticanul va începe să utilizeze domeniul de internet ".catholic"

Există petrol în sol şi în apă, oamenii sunt bolnavi – a spus instanţa ecuadoriană în februarie 2011 – şi companiile americane «cu buzunare adânci» ar trebui să facă ceva în legătură cu această problemă.”

Între timp, firmele Gibson Dunn şi Patton Boggs au sărit una la gâtul celeilalte. Patton Boggs a intrat în această luptă pentru a-l ajuta pe Donzinger să încerce să pună în aplicare hotărârea ecuadoriană în ţările unde Chevron deţine active. Astfel de acţiuni sunt acum în curs de desfăşurare în Canada, Brazilia şi Argentina. Deloc surprinzător, Chevron luptă împotriva tuturor acestor eforturi.

Citește și
1 Comentariu
  1. Eugen spune

    Asta ne asteapta si pe noi daca pana la urma se accepta exploatarea gazelor de sist

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close