PE votează o rezoluţie menită să asigure un pescuit durabil în Uniunea Europeană

Parlamentul European (PE) a adoptat miercuri, cu o largă majoritate, o rezoluţie care vizează un pescuit mai durabil în UE, punând capăt practicilor de pescuit excesiv care se află la originea declinului resurselor de peşte.

Textul a fost adoptat cu 502 de voturi pentru, 137 de voturi împotrivă şi 27 de abţineri de către eurodeputaţii reuniţi în sesiune plenară la Strasbourg.

Reforma, care ar urma să intre în vigoare în 2014, va face obiectul discuţiilor între PE şi Consiliul UE. Irlanda, care deţine în prezent preşedinţia Consiliului UE, a anunţat că speră ca blocul celor 27 să ajungă la un acord asupra acestui subiect până la finalul mandatului său, în luna iunie.

Citeste si:  Debitul Dunării, cu 1.750 mc/s sub media multianuală a lunii noiembrie

Eurodeputaţii au solicitat restabilirea stocurilor de peşte în apele UE, în prezent exploatate în exces, până în 2015.

UE este pe locul trei în lume din punctul de vedere al pescuitului, după China şi Peru, dar 47% din stocurile din Oceanul Atlantic şi 80% din cele din Marea Mediterană sunt afectate de pescuitul excesiv.

De asemenea, rezoluţia stipulează interzicerea progresivă a aruncării peştilor în mare din 2014. Practica respectivă constă în aruncarea peste bord a peştilor necomercializaţi pentru că sunt prea mici sau pur şi simplu în afara cotei, cantitate care reprezintă aproape un sfert din capturile totale ale UE. Introducerea obligaţiei pescarilor de a descărca toată captura i-ar face să fie mai selectivi, apreciază parlamentarii europeni.

Citeste si:  Cezar Preda: Este la latitudinea Elenei Udrea să decidă dacă rămâne în PDL sau pleacă la Mişcarea Populară

Însă dacă statele sunt de acord cu obiectivul de reducere a risipei, calendarul interzicerii aruncării peştilor în mare şi modalităţile de aplicare a măsurii riscă să facă obiectul unor discuţii tensionate.

Una dintre principalele prevederi ale reformei propuse de Comisia Europeană (CE) în iulie 2011, liberalizarea cotelor de pescuit, a fost adoptată, PE lăsând astfel la alegerea statelor membre instituirea unei astfel de sistem.

Comisarul european pentru pescuit, Maria Damanaki, doreşte instituirea unor ‘concesiuni de pescuit transferabil’, sistem al pieţelor naţionale pentru drepturile de pescuit, care ar urma să le asigure celor care vor să se lase de meserie posibilitatea de a-şi vinde concesiunile altor părţi interesate. Există însă temerea că o astfel de decizie ar favoriza companiile de pescuit industrial, principalele vinovate pentru scăderea stocurilor de peşte.

Citeste si:  Marinăresele americane cuceresc submarinele
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata