Goana după pământuri rare: Minele unde se nasc iPhone-urile

La aproximativ 95 de kilometri de Las Vegas, într-o mină localizată la o adâncime de aproximativ 150 de metri, prinde viaţă un iPhone. Dar iPhone-ul strălucitor şi elegant este departe, foarte departe de rocile scoase din această gaură imensă, care seamănă cu un crater adânc de pe Lună. Un crater foarte adânc.

Terenul este acoperit cu bolovani ruginiţi, roci şi pietricele. Pereţii gravaţi cu striaţii în nuanţe diferite de negru sunt crestaţi la fiecare 22 de metri, creând trepte pe care doar un uriaş le-ar putea folosi pentru a urca spre suprafaţă, relatează Scientificamerican.com.

Baza minei are un diametru de dimensiunea mai multor terenuri de fotbal. Excavatoare masive extrag grămezi uriaşe de pământ depozitându-le în transportatoare la fel de mari.

În interiorul rocilor acestei mine sunt minerale de pământuri rare, ingrediente esenţiale pentru iPhone-uri, precum şi pentru turbine eoliene, maşini hibrid şi ochelari pentru vedere pe timp de noapte. Minerale precum neodimul sunt utilizate în magneţi pentru a face difuzoarele să vibreze, astfel încât să poată crea sunetul. Europiul este un fosfor care crează lumina roşie puternică de pe ecranul unui iPhone. Ceriul este pus într-un solvent pe care muncitorii îl folosesc pentru a lustrui dispozitivele, pe măsură ce sunt transportate pe linia de asamblare.

“iPhone-ul nu funcţionează fără aceste componente obţinute din pământuri rare”, spune Mark smith, director executiv la Molycorp.

Reprezentanţii companiei Molycorp spun că încearcă să adune minerale din pământuri rare într-un mod ecologic, sau cel puţin cât de ecologic se poate face acest lucru într-o mină. Compania a dezvoltat o metodă brevetată, despre care crede că ar putea fi răspunsul la dezastrul toxic care defineşte cea mai mare parte a mineritului mondial de pământuri rare.

Citeste si:  Constantin Simirad, candidat UNPR la CJ Iaşi: Atuul meu este palmaresul de până acum

China produce peste 90% din rezerva globală de minerale din pământuri rare. Însă, în acest domeniu, legile ecologice au fost insuficiente şi extrem de permisive. Centrul mineritului de pământuri rare este Baotou, un oraş în centrul Mongoliei, cu 2,3 milioane de rezidenţi, care a devenit ca o emblemă a dezastrului ecologic al mineritului.

 

  • În interiorul unei mine de pământuri rare

Smogul din Baotou poate fi dens, iar aerul înţepător. Însă cel mai mare pericol este lacul “de decantare” artificial amplasat în vestul oraşului, unde rafinăriile care procesează mineralele de pământuri rare îşi aruncă deşeurile. Un reporter Daily Mail, care a trecut neobservat de paznici şi s-a urcat pe dunele de nisip pentru a ajunge la marginea lacului, a descris acest lac ca “o privelişte apocaliptică”.

“Lacul îţi atacă instantaneu simţurile. Dacă stai pe crusta neagră timp de doar câteva secunde, ochii tăi vor începe să lăcrimeze şi un miros puternic şi acru îţi va umple plămânii”.

Un alt reportaj din New York Times a spus că lacul nu a fost amenajat corespunzător atunci când a fost construit, în urmă cu câteva decenii. Ca şi rezultat al acestei nereguli, deşeurile radioactive s-au infiltrat în pământ. Agricultorii s-au plâns de faptul că plantele lor nu pot creşte în regiune şi că animalele lor s-au îmbolnăvit. Locuitorii din apropierea lacului se plâng de faptul că le cad dinţii, iar părul lor devine alb, prematur.

Citeste si:  SPIONAJ, de la înălţime: ce date vor putea să înregistreze dronele?

Mass-media de stat chineză a declarat că un studiu din 2006, realizat de autorităţile locale au arătat că nivelul de toriu radioactiv în solul din apropierea lacului era de 36 de ori mai mare decât în alte zone din Baotou. Expunerea la niveluri ridicate de toriu poate provoca cancer pulmonar şi de pancreas.

Aproximativ 92% din amestecul creat din substanţe chimice şi minerale de pământuri rare nu are valoare comercială. În Baotou, acest amestec, care include toriu şi uraniu radioactiv şi alte substanţe chimice toxice, ajunge în lacul de decantare. Deoarece este încă lichid, deşeurile se pot infiltra în apa subterană, creând dezastre ecologice.

Concentratul de pământuri rare este transportat într-o unitate, unde este adăugat acid pentru a despărţi tipurile diferite de minerale de pământuri rare. Într-un final, elementele separate sunt uscate, iar versiunile de pudră de neodim, europiu şi restul sunt ambalate şi vândute către diferiţi clienţi internaţionali, unii dintre ei fiind parteneri Apple care fac difuzoarele, ecranul şi unitatea de vibraţie care sunt incluse în iPhone.

 

  • Pot americani concura cu rivalii chinezi?

Jack Lifton, director la firma de cercetare în domeniul mineritului Technology Metals Research, subliniază faptul că statul chinez a dezvoltat “o industrie de procesare a pământurilor rare destul de sofisticată din punct de vedere tehnic şi o comunitate academică puternică în ceea ce priveşte chimia pământurilor rare şi a terenurilor de procesare”. În timp ce chinezii nu discută prea mult despre costurile lor, Lifton respinge ideea că firme americane, precum Molycorp, ar putea avea pretenţii în ceea ce priveşte depăşirea rivalilor.

Citeste si:  R.Turcan (PDL): O reîmprospătare a activităţii Guvernului este necesară

Guvernul chinez a făcut eforturi din ce în ce mai mari pentru a reduce daunele ecologice ale mineritului de pământuri rare. A instituit în ultimii ani cote şi exporturi restrânse, în parte din cauză că guvernul a consolidat activităţile privind supravegherea ecologică, deşi mulţi suspectează că această mişcare a fost făcută cu scopul de a creşte preţurile.

Nu există nicio îndoială că preţul ecologic al creării unui iPhone, precum şi a turbinelor eoliene, motoarelor hibride şi o multitudine de alte minuni tehnice care folosesc pământuri rare, este unul imens.

 

  • Tabelul periodic al iPhone-urilor

Ingredientele principale dintr-un iPhone includ aşa numitele minerale de pământuri rare, elemente a căror proprietăţi fac dispozitivul să fie uşor, strălucitor şi să sune cât mai tare.

Deocamdată, peste 90% din mineralele de pământuri rare provin din China, din cauză că mineritul acestui tip de metale a fost un coşmar ecologic.

Unde ajung aceste minerale de pământuri rare? Ei bine, dacă te uiţi cu atenţie, un iPhone poate fi o recuzită minunată pentru o lecţie de chimie în liceu. Dispozitivul include mai multe minerale de pământuri rare, care fac aproape totul, de la apariţia pe ecran a culorii roşii şi până la vibraţia telefonului atunci când primeşti un apel.

Ecran color: Ytriu, Lantan, Praseodim, Europiu, Gadoliniu, Terbiu, Disprosiu

Lustruirea sticlei: Lantan, Ceriu, Praseodim

Circuitul telefonului: Lantan, Praseodim, Neodim, Gadoliniu, Disprosiu

Difuzoare: Praseodim, Neodim, Gadoliniu, Terbiu, Disprosiu

Unitate de vibraţie: Neodim, Terbiu, Disprosiu

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata