Ştiinţa reciclării: 12 de lucruri care nu ar trebui transformate în compost

Astăzi, majoritatea dintre noi avem două coşuri de gunoi: unul pentru compost şi un altul pentru reciclare. Totuşi, se întâmplă să aruncăm la containerul cu deşeuri lucruri care ar fi putut să hrănească pământul şi plantele din curtea casei. Şi, de cealaltă parte, ajungem să îngropăm materiale care ar fi trebuit puse din nou în lanţul producţiei, relatează Mnn.com

Cum să facem această alegere într-un mod mai înţelept ?

 

  • Nu transforma niciodată în compost:

Produse de panificaţie: Aceste produse includ prăjituri, paste şi majoritatea produselor de patiserie. Pune oricare dintre aceste produse în grămada de compost şi ai întins covorul roşu pentru primirea paraziţilor nedoriţi.

Ulei de gătit: Miroase ca şi mâncare pentru animale şi insecte. De asemenea, poate perturba echilibrul umidităţii compostului.

Plante moarte: Aruncă-le la gunoi. Nu vrei să transferi probleme fungice sau bacteriene la ceea ce va ajunge să crească în compostul tău final.

Hârtie tipărită: Aceasta este o listă lungă, şi include reviste, cataloage, carnete tipărite şi majoritatea hârtiei de împachetat imprimată sau metalizată. Foliile nu se descompun şi nu vrei să ajungă în compostul tău o serie de substanţe chimice utilizate la tipar.

Excremente umane sau animale: Un risc prea mare pentru sănătate. Această categorie include şi gunoiul pisicii. Deşeurile şi aşternutul animalelor care nu sunt carnivore sunt în regulă.

Citeste si:  Ecologizarea depozitelor de deşeuri chimice ale Petrom poate costa statul 400 milioane euro

Produse din carne: Această categorie include oase, sânge, peşte şi grăsimi animale. Un alt magnet pentru paraziţi.

Produse din lapte: Abţine-te de la transformarea în compost a laptelui, brânzei, iaurtului şi smântânei. În timp ce acestea în mod sigur se vor degrada, vor fi şi extrem de atractive pentru paraziţi.

Orez: Orezul gătit este de obicei o pepinieră fertilă pentru tipurile de bacterii pe care nu le vrei în îngrăşământul tău. Orezul crud atrage de obicei animale dăunătoare.

Rumeguş de lemn: Este atât de tentant… dar, în cazul în care nu ştii dacă lemnul de la care provine a fost tratat sau nu cu substanţe chimice, cel mai bine este să renunţi la acest produs.

Plante de grădină persistente: Păpădia, iedera şi kudzu sunt exemple de plante sau ierburi care vor considera movila de îngrăşământ drept un loc minunat de a creşte, în loc de a se descompune.

Produse de îngrijire personală: Tampoanele, scutecele şi obiectele murdare de sânge sau lichid uman reprezintă un risc pentru sănătate.

Nuci: Nucile conţin juglonă, un compus natural aromat, care este toxic pentru unele plante.

Citeste si:  Un computer detectează minciunile cu o precizie de 82%, analizând mişcarea ochilor oamenilor

 

  • Produse care nu se pot recicla (în sensul clasic, de a fi reintroduse în sistemele de producţie):

 

Recipiente cu aerosoli: Desigur, sunt din metal. Dar din moment ce recipientele de spray conţin combustibili de propulsie şi substanţe chimice, majoritatea sistemelor municipale de reciclare le tratează ca pe nişte materiale periculoase.

Baterii: Aceste obiecte sunt manipulate de obicei în mod separat, atât din gunoiul obişnuit, cât şi din procesul de reciclare.

Hârtie vopsită puternic: Vopselele puternice pentru hârtie funcţionează la fel ca şi şoseta roşie spălată la un loc cu hainele albe.

Scutece: Nu este fezabil din punct de vedere comercial să recuperezi hârtia şi plasticul din scutecele de unică folosinţă.

Deşeuri periculoase: Această categorie include produse de genul substanţelor chimice întâlnite într-o gospodărie, ulei de motor, antigel şi alţi agenţi de răcire sub formă lichidă. Uleiul de motor este reciclabil, dar de obicei este manipulat separat de lucrurile de uz casnic.

Sticla de uz casnic: Ferestre, oglinzi, becuri şi tacâmurile sunt imposibil de reciclat. Sticlele şi borcanele pot fi de obicei reciclate. Becurile fluorescente compacte sunt reciclabile, dar conţin o cantitate mică de mercur şi nu ar trebui tratate ca şi becurile obişnuite de uz casnic.  

Citeste si:  Cancer la pet!

 Cutii de suc şi alte recipiente de carton învelit: Unii producători au început să producă recipiente reciclabile, care vor fi marcate special. Restul recipientelor de carton nu sunt potrivite pentru reprocesare.

Deşeuri medicale: Seringi, tuburi, scalpele şi alte obiecte bio-periculoase nu ar trebui aruncate astfel.

Cutiile de pizza: Prea multă grăsime. În timp ce unii entuziaşti ai compostului evită complet adăugarea de cutii de carton de la pizza în îngrăşământul lor, alţii nu văd nicio problemă în acest sens. Fie le foloseşti la compost, fie le arunci la gunoi.

Pungile de plastic şi ambalajul de plastic: Dacă este posibil, curăţă şi reutilizează pungile. Asigură-te că niciun produs din plastic nu ajunge în mediul înconjurător.

Cutii învelite în plastic, cutii alimentare din plastic sau produse din plastic fără semnul de reciclare: Aruncă-le în condiţii de siguranţă.

Capace şurub din material plastic: Aruncă-le separat de sticlele de plastic reciclabile.

 Polistiren expandat: Interesează-te dacă în localitatea ta există o unitate specială pentru acest lucru.

Cauciucuri: Multe state solicită aruncarea separată a anvelopelor.

Hârtie umedă: Unităţile de reciclare refuză de obicei obiectele de hârtie care au fost expuse la apă. Fibrele pot fi afectate şi există riscuri de contaminare.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata