Cele mai ciudate legi din lume

Având în vedere că, în sfârşit, în capitala Franţei este imposibil să arestezi o femeie care poartă pantaloni, Telegraph.co.uk a adunat câteva dintre cele mai bizare şi mai antice legi. Autorul Richard Happer a dezvăluit în ultima sa carte 250 dintre cele mai ciudate şi nebuneşti legi ale lumii.

În continuare sunt prezentate câteva din cele mai utile legi, pe care cei care călătoresc în zonele respective trebuie să le ia în considerare.

 

1.      O locaţie unde nu ai voie să mori

Dacă eşti în căutarea unui loc al vieţii eterne, mergi în oraşul arctic izolat Longyearbyen, unde moartea este interzisă prin lege. De fapt, această lege a fost adoptată deoarece s-a dovedit că trupul uman nu se descompune în permafrost (n.r. soluri îngheţate tot timpul anului). Cimitirul a încetat să mai primească oameni în urmă cu 70 de ani, aşa că, dacă se întâmplă să te îmbolnăveşti acolo, vei fi imediat expediat cu avionul pe continent, unde îţi poţi încheia socotelile cu viaţă fără a încălca vreo lege.

Citeste si:  Seism cu magnitudine 6,5 şi alertă de tsunami în nord-estul Japoniei

 

2.      Interzis mestecatul gumei

Te-ai gândit vreodată că guma de mestecat te poate băga în puşcărie? Ei bine, în Singapore, mestecatul gumei este complet ilegal încă din 1992. Singura excepţie este guma cu nicotină, dar chiar şi fumătorii o pot achiziţiona de la farmacie doar cu prescripţie medicală.

 

3.      Delicateţea nedelicată

Oamenii din Brunei, Indonezia şi Malaezia pur şi simplu iubesc fructul durian, care arată ca o încrucişare între ananas şi un porc spinos. Totuşi, multe autorităţi locale au interzis complet consumul acestei delicatese în autobuze, metrou, hoteluri şi aeroporturi. Este aceasta o nouă încălcare revoltătoare a libertăţilor civile? Ei bine, din moment ce fructul durian miroase ca un amestec între “excremente de porc, terebentină şi ceapă”, poate că nu e chiar aşa de gravă această lege, cel puţin de data aceasta.

Citeste si:  Tabloidele britanice ar trebui să-i mulţumească României

 

4.      Mâncare pe săturate

Atunci când mănânci la un restaurant în Danemarca, nu trebuie să plăteşti consumaţia decât dacă, după părerea ta, eşti “sătul” la sfârşitul mesei.

 

5.      Legea vămilor

Dacă suferi vreodată din cauza mâinilor unui ofiţer vamal britanic cu exces de zel, nu trebuie să fii tentat să îl aduci în faţa unei instanţe judecătoreşti, chiar dacă dreptatea este de partea ta. Secţiunea 268 din Actul de Consolidare a Legilor Vamale din 1876 spune că nicio acţiune nu poate fi făcută împotriva unui astfel de oficial, fără un preaviz de o lună de zile. În timp ce Secţiunea 272 a aceluiaşi act inistă că orice acţiune trebuie începută în decursul unei luni de la incident.

 

6.      Luptă cu grăsimea

În Japonia este interzis să fi gras. Deşi ţara are deja una din cele mai mici rate de obezitate din lume (mai puţin de 5% dintre persoane sunt obeze, faţă de 35% în SUA), acest lucru nu i-a împiedicat pe parlamentarii japonezi să stabilească o dimensiune maximă a taliei, în 2009. Fiecare bărbat cu vârsta de peste 40 de ani nu trebuie să aibă o talie care să măsoare mai mult de 80 de centimetri,  în timp ce femeile nu au voie să aibă o dimensiune a taliei mai mare de 90 de centrimetri. Iar această lege vine din ţara care ne-a făcut cunoştinţă cu luptele sumo…

Citeste si:  Vlădescu: Majorarea unor taxe nu este suficientă pentru depăşirea crizei

 

7.      Viaţa în Tailanda

Tailanda poate tolera situaţiile comice exotice şi sexuale, dar în această ţară este încă ilegal să ieşi din casă fără să porţi lenjerie intimă. De asemenea, nu poţi conduce maşina dacă nu porţi un tricou, nici nu poţi călca pe o monedă naţională şi nici măcar să nu te gândeşti să insulţi regele, pentru că poţi primi până la 15 ani de puşcărie.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata