EUR
4,84 RON
(-0.03%)
USD
4,41 RON
(+0.74%)
GBP
5,44 RON
(-0.44%)
CHF
4,57 RON
(+0.18%)
BGN
2,47 RON
(+0.17%)
BYN
1,84 RON
(+0.66%)
CAD
3,19 RON
(-0.41%)
RSD
0,04 RON
(-0.03%)
AUD
2,93 RON
(-0.83%)
JPY
0,04 RON
(+0.66%)
CZK
0,18 RON
(-0.47%)
INR
0,06 RON
(+0.17%)

Comisarul Borg a propus efectuarea de teste pe produsele din carne, de la 1 martie

Comisarul european pentru sănătate, Tonio Borg, a propus ca de la 1 martie, pentru o perioadă de 30 de zile, să se efectueze teste pe toate produsele finite din carne, în scopul recâştigării încrederii consumatorilor, a declarat miercuri seară ministrul român al agriculturii, Daniel Constantin, după reuniunea ministerială de urgenţă organizată la Bruxelles de preşedinţia irlandeză a Consiliului UE.

‘La propunerea comisarului european /pentru sănătate, Tonio Borg/ s-a ajuns la concluzia că pentru a recâştiga încrederea consumatorilor ar trebui ca de la 1 martie, pentru o perioadă de 30 de zile, să se efectueze teste pe produsele finale, cu două obiective. În primul rând pentru a verifica dacă corespunde conţinutul produsului respectiv cu ceea ce este trecut pe etichetă şi în al doilea rând dacă produsele care vor fi testate reprezintă un pericol pentru sănătatea umană, pentru siguranţa alimentară’, a afirmat Daniel Constantin într-o conferinţă de presă.

El a precizat că pentru România este o soluţie binevenită, o ocazie de a recâştiga încrederea consumatorilor, dar că ‘trebuie să ţinem cont şi de dimensiunea financiară, sunt costuri destul de mari care vor trebui plătite pentru aceste teste’.

‘Comisia Europeană (CE) va suporta 50% din costul acestor teste, restul probabil la nivelul statului membru. Vreau să subliniez că aceasta este o propunere care va fi discutată în întâlnirile care vor avea loc vineri sau săptămâna viitoare. Dacă toate statele membre o vor agrea, această măsură de a realiza testele se va aplica tuturor statelor membre. Încă nu s-a stabilit exact la nivel tehnic câte teste vor fi făcute pe fiecare stat membru’, a precizat ministrul român.

Potrivit acestuia, e vorba de două categorii de teste, ‘odată testele ADN şi un alt tip de test care vizează conţinutul produselor respective’.

De asemenea, a adăugat el, s-a convenit să se lucreze în continuare pentru a ameliora legislaţia în domeniul trasabilităţii. ‘CE a fost rugată în acest sens ca raportul pe care trebuia să-l prezinte în vara acestui an vizavi de etichetare să fie publicat ceva mai devreme. E foarte important, pentru că plecând de la acel raport putem stabili ce să îmbunătăţim în perioada următoare’, susţine Constantin.

Reuniunea miniştrilor europeni ai agriculturii a fost organizată pentru a studia măsurile care trebuie luate la nivelul Uniunii Europene ca urmare a scandalului cărnii de cal comercializate drept carne de vită.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata