EUR
4,84 RON
(-0.08%)
USD
4,11 RON
(-0.78%)
GBP
5,36 RON
(+0.2%)
CHF
4,49 RON
(-0.29%)
BGN
2,48 RON
(-0.66%)
BYN
1,68 RON
(-0.6%)
CAD
3,07 RON
(-0.06%)
RSD
0,04 RON
(-0.09%)
AUD
2,95 RON
(-0.26%)
JPY
0,04 RON
(-0.38%)
CZK
0,18 RON
(+0.38%)
INR
0,05 RON
(-0.5%)

Comisia Europeană cere statelor UE să efectueze teste ADN pe produsele din carne de vită

După ce a dat vina pe alte ţări, Marea Britanie a descoperit cal în loc de vacă în propria-i ogradă. Au fost închise două fabrici de procesare din Regat: una în Anglia, cealaltă în Ţara Galilor, notează tvrnews.ro.

La reuniunea de miecuri seara de la Bruxelles, la care au participat miniştrii europeni Agriculturii, s-a hotărât efectuarea de teste ADN pe produse care ar trebui să aibă carne de vită.

Comisia Europeană cere tuturor statelor membre UE să efectueze teste ADN pe produse care ar trebui să aibă carne de vită, în contextul scandalului cărnii de cal, transmite AFP. Decizia a fost luată miercuri seara la reuniunea de la Bruxelles a miniştrilor europeni ai Agriculturii, care au discutat măsurile ce trebuie luate la nivelul Uniunii Europene în cazul scandalului cărnii de cal.

Planul va recomanda tuturor statelor membre să efectueze controale ADN pe produse prezentate ca fiind din carne de vită, a declarat comisarul UE pentru Sănătate şi Protecţia Consumatorilor, Tonio Borg, la finalul reuniunii.

 

  • România, acuzată pe nedrept în scandalul cărnii de cal. Britanicii au închis două abatoare

Nicio ţară nu trebuie acuzată fara dovezi, spun deopotrivă comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloş,  şi ambasadorul Marii Britanii în România. „Ţara noastră nu va accepta rolul de vinovat de serviciu„, declară, la rândul său, premierul Victor Ponta.

„Este o îngrijorare importantă în Marea Britanie, fiindcă oamenii au cumpărat ceva ce nu a fost carne de vită. În acest moment trebuie să stabilim faptele, nu să speculăm despre situaţie. Nu trebuie să tragem concluzii înainte de a stabili faptele”, spune ambasadorul britanic la Bucureşti, Martin Harris.

Comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş, consideră că nu este drept ca un stat membru al Uniunii Europene să fie acuzat fără dovezi şi a catalogat drept corectă şi promptă reacţia autorităţilor române în privinţa scandalului cărnii de cal.

Autorităţile britanice au închis două fabrici de procesare din Regat: una în Anglia, cealaltă în Ţara Galilor – după percheziţii făcute acolo. Sunt bănuite că vindeau carne de cal drept carne de vită.

Până acum, britanicii dădeau vina pe ţări partenere din Uniunea Europeană, pentru înlocuirea vacilor cu caii, pe traseul de la abatoare la consumator. Comisia Europeană, împreună cu miniştrii agriculturii din statele membre, urmează să decidă miercuri la Bruxelles ce măsuri se impun pentru a pune capăt acestui scandal.

Un abator din nordul Angliei este bănuit că ar fi furnizat carne de cal unei carmangerii din Ţara Galilor în care aceasta a fost prelucrată în pastă pentru burgeri şi plăcinte. Poliţia şi angajaţii Autorităţii Alimentare au confiscat în cele două întreprinderi materie prima, acte şi listele companiilor partenere.

Owen Paterson, ministrul Mediului din Regatul Unit: „Este absolut şocant să descoperim că asemenea lucruri se petrec în Regatul Unit. Nu ne-am mai confruntat cu o asemenea situaţie. Agenţia pentru Standarde Alimentare va continua ancheta până la elucidarea tuturor aspectelor”.

Încrederea consumatorilor în produse de carne congelata şi semipreparate scăzuse dramatic înainte de raziile de azi-noapte. Însă erau afectate cu precădere importurile.

Alex Lawson, Revista Retail: „Este un fenomen îngrijorător. Conform unui sondaj efectuat de revista noastra, 45% din consumatori nu mai cumpărau produse din carne provenite din importuri. Numărul acestora va creşte dramatic dacă sunt afectate şi produsele britanice”.

Descoperirile din Marea Britanie aruncă acum o altă lumina asupra dimensiunilor întregului scandal, început săptămâna trecută, când în hamburgeri vânduţi în Regat a fost depistată carne de cal în loc de carne de vită.

Aceasta fusese importată din Franţa. Parisul a declanşat, la rândul său, o anchetă preliminară pentru înşelătorie. După percheziţii amănunţite, francezii au descoperit că şi la ei se vinde cal în loc de vacă: în produsul „lasagna bolognese”, comercializat în supermarketuri.

Până acum, era arătată cu degetul România, pentru această fraudă, cu bănuiala că în abatoarele din ţara noastră s-ar opera înlocuirea. O ipoteză spulberată acum.

  • Mesajul premierului către europeni

Ţara noastră nu va accepta rolul de vinovat de serviciu în tot acest scandal, spune premierul Victor Ponta. El le-a cerut miniştrilor, la şedinţa de guvern, să le transmită oficialilor europeni că România nu va ascunde rezultatele anchetei în cazul cărnii de cal, dacă s-ar descoperi nereguli.

Comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş, consideră că nu este drept ca un stat membru al Uniunii Europene să fie acuzat fără dovezi şi a catalogat drept corectă şi promptă reacţia autorităţilor române în privinţa scandalului cărnii de cal.

Nu este drept ca un stat membru să fie acuzat fără dovezi. Reacţia autorităţilor române a fost corectă şi promptă. România a dat dovada de transparenţă, ceea ce arată că poate gestiona o astfel de situaţie, a declarat Dacian Cioloş, miercuri, la o conferinţă de presă.

Oficialul european se va întâlni, miercuri, la Bruxelles, cu miniştrii europeni din statele implicate în subiectul cărnii de cal. Dacian Cioloş a precizat că aceeaşi poziţie exprimată vizavi de modul în care autorităţile române au gestionat problema cărnii de cal o va prezenta şi în Comisia Europeană.  Ministrul Agriculturii din Irlanda a convocat, miercuri, la Bruxelles, o reuniune a Miniştrilor Agriculturii din Franţa, Regatul Unit al Marii Britanii, Luxemburg şi Polonia, la care va participa şi ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin.

Reuniunea a fost convocată pentru a dezbate problema comercializării pe piaţa din Marea Britanie a unor produse care ar fi conţinut carne de cal în loc de carne de vită.

Agenţia Britanică pentru Siguranţă Alimentară (FSA) a anunţat săptămâna trecută că a descoperit că lasagna marca Findus, care ar trebui să conţină carne de vită, conţinea în anumite cazuri chiar 100% carne de cal, iar acest produs era fabricat de compania franceză Comigel.

Preşedintele companiei franceze Comigel, Erick Lehagre, a afirmat că produsul, respectiv carnea de cal folosită în lasagna considerată de vită, provenea de la un producător român. De asemenea, grupul agroalimentar suedez Findus a acuzat furnizorul de carne pentru lasagna, societatea franceză Spanghero, că a livrat carne de cal din România cu menţiunea „carne de vită”.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata