Victor Ponta: Agricultura ecologică reprezintă un mare avantaj pentru consumatorul european

Agricultura ecologică reprezintă un uriaş potenţial pentru toate ţările Uniunii Europene, dar şi un mare avantaj pentru consumatorul european de a avea acces la produse de foarte bună calitate, la produse sănătoase, a declarat joi, la Nurnberg, premierul Victor Ponta, la începutul dezbaterii ”Agricultura Ecologică – Orizonturi 2020″, organizată în cadrul Târgului Mondial de Comerţ cu Produse Ecologice – Biofach.

‘Agricultura ecologică reprezintă un uriaş potenţial pentru toate ţările Uniunii Europene, dar şi un mare avantaj pentru consumatorul european de a avea acces la produse de foarte bună calitate, la produse sănătoase şi de a putea alege între produsele ecologice bio şi cele clasic convenţionale’, a precizat Ponta.

Şeful Guvernului a subliniat că trebuie găsite noi proceduri de sprijin, de încurajare şi de promovare a agriculturii ecologice.

‘ Trebuie să găsim pentru toţi producătorii din România, dar şi din restul Europei, programe europene şi politici naţionale pentru noi proceduri de sprijin, de încurajare şi de promovare a agriculturii ecologice şi a produselor bio. Credem că este o mare oportunitate pentru producătorii din ţările noastre şi pentru viitorul nostru, al celor tineri, care pot să aibă acces la produse eco şi care respectă cele mai înalte standarde’, afirmat prim-ministrul.

Victor Ponta le-a mulţumit organizatorilor pentru că au ales România să fie ‘Ţara anului’ la ediţie din acest an a târgului.

‘Vreau să mulţumesc organizatorilor pentru că România este ‘Ţara anului’ la cel mai mare eveniment de acest fel din lume. Este o mare onoare pentru România să participe în această poziţie privilegiată (…), deoarece agricultura ecologică reprezintă o mare oportunitate şi, implicit, o prioritate. Sunt un adept convins al agriculturii ecologice şi, implicit, un sprijin eficient pentru ceea ce ne dorim să facem cu toţii aici’, a spus şeful Executivului.

Înainte de seminar, premierul Victor Ponta, a vizitat pavilionul României de la Biofach, împreună cu ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, şi comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloş. Prim-ministrul a trecut pe la toţi cei 55 de expozanţi, producători şi asociaţii, a gustat din miere, din pălincă, sucuri de fructe, dulceaţă de trandafiri, brânzeturi, pâine etc. Producătorii au profitat de ocazie şi i-au cerut sprijin pentru acest sector, unii solicitând chiar subvenţii pentru procesarea trufelor, în timp ce apicultorii au deschis subiectul impozitării stupilor.

Victor Ponta a primit de la o organizaţie din Braşov un ursuleţ lucrat manual, mascota Festivalului Olimpic al Tineretului European (FOTE), a stat de vorbă cu reprezentanţii unei asociaţii braşovene care va lansa în cel mult o lună pe piaţă un lanţ de restaurante eco, s-a fotografiat cu expozanţii, la standul Ecofruct.

De asemenea, şeful Guvernului le-a mulţumit expozanţilor români şi le-a transmis că a primit semnale pozitive vizavi de prezenţa României la târg.

România deţine statutul de ţară a anului la ediţia din acest an a Biofach, fiind reprezentată de 55 de expozanţi din sectorul agriculturii ecologice. Evenimentul este susţinut de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi de Asociaţia Operatorilor din Agricultura Ecologică – „Bio România”.

Pavilionul României se întinde pe o suprafaţă de 600 de metri pătraţi, inclusiv un restaurant unde vor fi gătite meniuri tradiţionale româneşti. Firmele expozante vor expune produse certificate ecologic, precum cereale şi seminţe oleaginoase, uleiuri, fructe de pădure, ciuperci uscate, plante medicinale, seminţe de plante aromatice şi mirodenii, furaje, brânzeturi, ouă, produse lactate, vinuri, fructe şi sucuri din fructe, produse de panificaţie, dulceţuri, cosmetice, miere şi produse apicole, produse provenite din acvacultură.

Din datele furnizate de ministrul Agriculturii, în toamna anului trecut, efortul financiar al MADR pentru organizarea acestui eveniment este estimat la aproximativ 800.000 de euro.

Cel mai mare târg de comerţ cu produse ecologice din lume „BioFach Nürnberg 2013” şi-a deschis porţile miercuri pentru 2.420 de expozanţi, din 130 de ţări, şi pentru cei peste 40.000 de vizitatori estimaţi că vor vizita târgul în cele patru zile de evenimente (13-16 februarie 2013).

Loading...
loading...
Citește și
Loading...
loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.