România ocupă locul I în topul statelor din UE, la costul orelor de muncă la stat

Cele mai recente cifre ale Comisiei Europene arată că, în instituţiile de stat din România, fiecare oră muncită a costat mai mult anul trecut faţă de precedentul. Creşterea medie este de aproape 10 procente şi urcă ţara noastră în topul Uniunii Europene.

Au crescut salariile bugetarilor, s-au majorat şi costurile cu ora de muncă. Ultimele date Eurostat arată că România ocupă prima poziţie în topul statelor membre UE privind cheltuielile orare cu forţa de muncă la stat şi a doua în clasamentul general. Chiar şi aşa, angajatul român are mult de recuperat. Salariul mediu net în România este de 9 ori mai mic decât al francezilor.

Citeste si:  La CFR Călători vor fi desfiinţate 4 regionale, iar la cele 3 societăţi vor scădea veniturile

Cele mai recente cifre ale Comisiei Europene arată că, în instituţiile de stat din România, fiecare oră muncită a costat mai mult anul trecut faţă de precedentul.

Creşterea medie este de aproape 10 procente şi urcă ţara noastră în topul Uniunii Europene, România fiind urmată de Estonia. La polul opus, cele mai mari scăderi ale acestor costuri orare s-au înregistrat în Slovenia şi în Italia.

Vecinii bulgari au avut si ei parte de o creştere a costurilor cu ora de muncă, dar în sectorul privat. Cheltuielile totale ale angajatorilor din Bulgaria au crescut cu 7.1%. De vină sunt taxele mari, spun economiştii.

Citeste si:  NOUTĂŢI LEGISLATIVE - 14 februarie (0113)

Şi lucrurile nu par să se schimbe, cel puţin nu anul acesta.

Cel mai bine plătiţi români sunt cei din domeniul serviciilor financiare, din IT şi cei din industria tutunului, ale căror salarii sunt de cel puţin două ori mai mari decât media pe economie. La polul opus se află profesorii şi medicii.

Salariul mediu net al angajaţilor români depăşeşte cu puţin 340 de euro. La mare diferenţă faţă de cel al francezilor, de aproape 3.100 de euro.

De aceea companiile străine ne preferă. Un angajator german a anunţat recent că vrea să angajeze 80 de persoane calificate în domeniul hotelier. Salariul urcă până la 2.100 de euro pe lună. De aproape trei ori mai mult faţă de lefurile medii de la noi.

Citeste si:  Emil Boc: Suntem pregătiţi pentru orice variantă încât măsurile de austeritate să fie aplicate din 1 iulie 2010
Citește și
1 Comentariu
  1. Bogdan spune

    Se vede de cine suntem condusi! De la integrarea romaniei in UE,UE,CE numai statistici ne fac iar adevarul real este ca nu au crescut nimic decat au scazut,ce a crescut au fost preturile,birurile in plus impuse de UE in a respecta legile UE,au crescut taxele,impozitele separat ca sau mai adaugat altele in plus impuse tot de UE.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata