EUR
4,84 RON
(-0.04%)
USD
4,30 RON
(-0.35%)
GBP
5,37 RON
(-0.02%)
CHF
4,55 RON
(-0.12%)
BGN
2,47 RON
(+0.02%)
BYN
1,77 RON
(+0.17%)
CAD
3,17 RON
(-0.35%)
RSD
0,04 RON
(+0.01%)
AUD
2,99 RON
(-0.29%)
JPY
0,04 RON
(-0.39%)
CZK
0,18 RON
(+0.23%)
INR
0,06 RON
(-0.32%)

Şomerii din Spania găsesc „comori” în gunoiul altora

Pentru imigranţii şomeri din Spania, există un “loc de muncă” la care se ajunge în ultimă instanţă, şi, unde se câştigă, de multe ori, mai mult decât salariul minim. Este vorba despre căutatul prin tomberoane, considerat adesea “o meserie profitabilă”, în special în rândul foştilor muncitori în construcţii, relatează DW.de.

Pe o stradă din Barcelona, un bărbat de vârstă mijlocie, bine îmbrăcat, evită să de-a ochii cu oamenii din jur care îl urmăresc cum îşi bagă mâna adânc în tomberon.

Este o scenă din ce în ce mai frecventă pe străzile din Madrid şi Barcelona, de când criza economică a lovit Spania, trimiţând ţara în cea mai profundă recesiune din întreaga Europă. Potrivit Institutului Naţional de Statistică din Spania, şomajul se află acum la un nivel de 26%.

Însă, pentru cei care au imigrat în Spania, nivelul este mai aproape de 35%, iar dintre miile de spanioli care acum caută prin tomberoanele de gunoi în timpul nopţii, foarte mulţi sunt imigranţi.

“Uită-te puţin la asta”, spune unul cu o spaniolă stâlcită. “E o bucată de metal, dar valorează ceva bani.”

Imigrantul din Pakistan a ajuns în Spania în urmă cu patru ani pentru a lucra în construcţii. La puţin timp după ce a ajuns în această ţară, industria s-a prăbuşit. Acesta mai adună câteva ouă întregi dintr-un tomberon separat pentru deşeuri organice, însă, îşi concentrează energia mai mult asupra cablurilor din plastic sau a firelor de cupru. Acesta a lucrat suficient în construcţii pentru a putea lua legătura cu constructori care caută materiale ieftine.

 

  • Ajutoarele sociale nu sunt pentru toţi

Anul trecut, Spania a debutat cu spot publicitar TV, difuzat în întreaga ţară. Clipul publicitar înfăţişa un tată îngrijorat care taie o omletă, făcută dintr-un ou, în trei porţii – pentru el şi cei doi copii ai săi. “Mai mulţi oameni decât îţi imaginezi au nevoie de ajutor în ţara noastră”, se aude o voce în fundal.

Crucea Roşie spune că 300.000 de persoane din Spania sunt vulnerabile în faţa foametei, din cauza crizei economice. Totuşi, majoritatea spaniolilor au acces la ajutoarele de şomaj şi la băncile de alimente. Acolo unde situaţia devine disperată, există tradiţia ca rudele să se ajute între ele. Iar Biserica Catolică este încă un mare furnizor de acte de caritate.

Dar mulţi din cei care caută prin gunoaie sunt imigranţi, fără legături familiale în Spania. Unii stau în Spania în mod ilegal şi, prin urmare, nu au acces la ajutoarele de şomaj, care, în ciuda măsurilor guvernamentale de austeritate, sunt încă destul de generoase.

 

  • O soluţie mai bună decât jafurile

În momentul în care se lasă noaptea, imigrantului pakistanez i se alătură încă vreo şase bărbaţi, toţi căutând în acelaşi grup de tomberoane.

“Să spunem că eşti norocos şi găseşti o bară folosită în construcţii – spune Mohammed Al-Awami, originar din Maroc -, iar ei au nevoie de o fâşie mare de metal pentru a acoperi un blat, şi atunci pot să îţi dea chiar 80 de eurocenţi pe kilogram, iar aceste bare de metal pot avea chiar şi până la 500 de kilograme sau, cel puţin 200. Asta înseamnă foarte mulţi bani în vremurile noastre.”

Chiar dacă acest câştig apare doar de câteva ori pe lună, dacă banii se adună, suma obţinută înseamnă mai mult decât salariul minim din Spania.

Şi Al-Awami obişnuia să lucreze în construcţii. Acum, este unul dintre cei peste 2000 de oameni nevoiaşi care caută în tomberoanele din centrul Barcelonei în fiecare noapte.

“Obişnuiam să construiesc case, să fac renovări, să recondiţionez case istorice vechi şi orice altceva exista de lucru în domeniul construcţiilor. Dar acum, industria aproape a dispărut”, spune acesta.

Însă, la fel ca şi colegii săi, acesta insistă să ne convingă că nu este un om fără adăpost şi nici un criminal. “Acum, o mare parte din umanitate nu are de lucru. Aşadar, faptul că eu caut prin gunoaie este un lucru mult mai bun, decât să merg să jefuiesc un magazin, înţelegi?”

Citește și
1 Comentariu
  1. mariox spune

    :-)) e adevarat ca constructiile sunt la pamanat dar prea o dati in sf_uri …e grea viata pe aici …noroc ca in romania e bine tare 🙂 sunt cazuri si adevarate si tot respectul pt cei ca el …decat sa fure sau mai rau …oricum romanasi cauta cupru si distrug si pun in pericol vetiile multor oameni nu cauta ei prin tomberoane dupa o bucata de fier 🙂

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata