EUR
4,85 RON
(-0.23%)
USD
4,34 RON
(+1.23%)
GBP
5,41 RON
(-0.1%)
CHF
4,56 RON
(+0.23%)
BGN
2,47 RON
(-0.03%)
BYN
1,68 RON
(+1.23%)
CAD
3,10 RON
(+0.67%)
RSD
0,04 RON
(+0.01%)
AUD
2,68 RON
(-0.38%)
JPY
0,04 RON
(+1.07%)
CZK
0,18 RON
(+0.29%)
INR
0,06 RON
(+1.08%)

 

Amestecul băuturilor alcoolice cu sucuri dietetice induce o stare de ebrietate mult mai crescută

Un nou grup de cercetători a descoperit că mulţi oameni aleg să consume băuturile alcoolice amestecate cu băuturi carbogazoase dietetice, însă puţini ştiu că această combinaţie te îmbată mult mai repede, relatează Medicalnewstoday.com.

 Autorii au descoperit că persoanele care beau alcool în combinaţie cu o băutură dietetică aveau o concentraţie a alcoolului în aerul expirat (BrAC) mult mai mare decât a celor care îşi amestecau băuturile alcoolice cu sucuri non-dietetice.

Investigatorii au rugat 16 participanţi să bea câte un pahar din trei băuturi diferite: suc şi alcool, suc dietetic şi alcool şi o băutură placebo. Toţi participanţii au încercat toate băuturile, fiecare într-un mod diferit.

Aceştia au încercat să descopere dacă există diferenţe măsurabile între situaţia în care o persoană bea alcool amestecat cu un îndulcitor artificial şi situaţia în care alcoolul este în combinaţie cu o băutură îndulcită cu zahăr.

Apoi, aceştia au calculat nivelul BrAC folosind un dispozitiv de analiză a respiraţiei şi le-au adresat participanţilor la studiu următoarele întrebări:

  • Cât de beat te simţi?
  • Te simţi în stare să conduci?
  • Te simţi afectat de alcool?
  • Cât de obosit te simţi?

Voluntarii au trebuit să realizeze şi o activitate care testa timpul de reacţie, pe calculator.

În medie, cei care au consumat băuturi dietetice au avut un nivel maxim al indicatorului BrAC de 0,091g/210 litri, cu 18% mai mare decât grupul de persoane care a consumat băuturi zaharoase, cu o medie de 0,077g/210 litri.

Autorii subliniază faptul că indicatorul BrAC nu trebuie să fie confundat cu BAC (conţinutul de alcool din sânge). Ambii indicatori calculează cât de mult alcool există în sângele unei persoane. BrAC este folosit în cazul unei persoane despre care se crede că a depăşit limita legală, iar dacă are un nivel mare al alcoolului în organism, atunci se face şi testul BAC pentru a confirma măsura BAC.

 Pentru studiul actual, a fost folosit indicatorul BrAC deoarece este mai puţin invaziv.

Cercetătorii sugerează că un amestec cu un conţinut mai mare de zahăr poate încetini procesul stomacului de a elimina conţinutul său, din cauză că enzimele din stomac desfac băuturile zaharate ca şi cum ar fi alimente.

Defalcarea zahărului permite stomacului să păstreze pentru mai mult timp alcoolul, prevenind intrarea sa în fluxul sanguin. Alimentele solide sunt asociate cu o reducere a  nivelului BAC, însă, organismul nu este obişnuit cu ideea de desfacere a zahărurilor dietetice, de aceea trimite alcoolul în sânge imediat.

Autorii avertizează că dacă nu mănânci înainte să bei alcool şi apoi combini alcoolul cu o băutură dietetică, acest amestec este periculos pentru organismul tău.

În plus, un alt studiu a stabilit că amestecarea alcoolului cu băuturi energizante este de asemenea o combinaţie periculoasă. Băuturile energizante, care conţin cofeină, pot masca efectul de ebrietate, făcându-ne să ne simţim mai puţin beţi decât suntem de fapt.

În realitate, consumul unei singure băuturi energizante amestecată cu alcool este echivalentul unei sticle întregi de vin şi mai multor ceşti de cafea.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata