EUR
4,81 RON
(-0.08%)
USD
4,38 RON
(+0.99%)
GBP
5,65 RON
(+1.31%)
CHF
4,52 RON
(+0.24%)
BGN
2,46 RON
(+0.26%)
BYN
1,96 RON
(+0.97%)
CAD
3,28 RON
(+1.6%)
RSD
0,04 RON
(-0.09%)
AUD
2,88 RON
(+0.84%)
JPY
0,04 RON
(+0.4%)
CZK
0,19 RON
(-0.13%)
INR
0,06 RON
(+1.08%)

 

Bitcoin, moneda virtuală, poate distruge monopolul financiar al băncilor?

Marile bănci domină economia. Acestea au foarte mari şanse să funcţioneze ca şi întreprinderi de monopol (până şi mass-media recunoaşte acum acest lucru), controlând  politicienii şi încurajând cele mai grave şi autoritare tendinţe ale guvernelor, relatează Globalresearch.ca.

Aşa cum a declarat recent fostul supraveghetor al departamentului de salvare a băncilor, marile instituţii financiare “încă ne ţin pistolul la tâmplă” şi, atâta timp cât acestea conduc sistemul, lucrurile nu se vor îmbunătăţi.

Însă, potrivit şefului departamentului de Stabilitate Financiară din cadrul Băncii Angliei, “tehnologia Internetului va sparge monopolul marilor bănci.”

Bitcoin este cea mai interesantă tendinţă actuală în ceea ce priveşte ideea folosirii tehnologiei, pentru a combate dominaţia pe care marile bănci o au asupra portofelelor şi vieţilor noastre.

Totul începe de la o întrebare simplă: De ce avem nevoie de bănci? Pentru ce există ele?

Răspunsul ne conduce la ideea înfiinţării Bitcoin. Lansat în urmă cu câţiva ani şi aflat încă în fază incipientă, Bitcoin se autointitulează o monedă virtuală transferată în mod direct de la o persoană la alta.

Acest lucru înseamnă că, în loc să se apelezi la o bancă, există o reţea colectivă de utilizatori, care păstrează o înregistrare criptată completă privind tranzacţiile bitcoin (BTC) şi a numărului de BTC al fiecărui utilizator.

Iată un videoclip care vă face o introducere despre conceptul Bitcoin:

Plăţile presupun schimburi între părţi, astfel încât doar participanţii cu identităţi valide pot participa, iar fiecare monedă BTC poate fi transferată o singură dată. Este un mecanism care elimină nevoia noastră de a tranzacţiona prin intermediul băncilor.

Avantajele sunt rezistenţa, siguranţa, absenţa costurilor de tranzacţie, descentralizarea, acceptarea internaţională şi lipsa unei deprecieri. Deoarece nu este implicată nicio valută fizică, sunt posibile şi unităţi decimale de BTC. Dacă este convenabil, unităţile BTC ar putea fi subdivizate sau consolidate doar printr-o schimbare de soft acceptată de reţea.

În acest caz, autoritatea monetară este reţeaua de utilizatori şi calculatoarele lor, care, odată ce ajunge la o dimensiune rezonabilă face extrem de dificilă dominarea din partea unui singur utilizator.

Sistemul BTC, la fel ca în cazul oricărei alte monede, permite acordarea de credit prin intermediul unei rezerve bancare.

Va fi interesant de urmărit modul în care agenţiile de reglementare vor aborda problema băncilor principale, care vor achiziţiona active şi pasive semnificative în BTC.

Rămâne de văzut dacă acest concept este o dezvoltare a auto-determinării democratice. În această primă etapă, conceptul Bitcoin îi încurajează pe unii întreprinzători să dezvolte arhitecturi de comunicare distincte, pentru a crea nu numai o monedă digitală, dar şi o rată de schimb valutar digitală.

În acest sens, există câteva posibilităţi fascinante:

1. În curând s-ar putea să nu mai avem nevoie de bănci pentru a continua realizarea de tranzacţii monetare sau de a ne păstra banii. Beneficiile sunt destul de clare – un cost de tranzacţie aproape de zero, confirmarea aproape imediată a plăţii, reducerea riscului de credit, securitate şi rezistenţă.

2. Acordarea creditelor devine o activitate care nu mai este asociată cu franciza manipulării tranzacţiilor. De asemenea, nu mai este subscrisă de contribuabili. Comportamentul inflaţionist are nevoie de consimţământul public al celor care utilizează moneda respectivă.

3. Din cauză că toate tranzacţiile sunt “de la o persoană la alta”, oamenii îşi pot transforma participaţiile lor în funcţie de ceea ce îşi doresc şi fără un cost suplimentar.

4. Dacă moneda “de la o persoană la alta” devine utilizată la scară largă, guvernele vor fi nevoite să decidă dacă o acceptă şi falimentează băncile, sau o refuză şi o transferă la un nivel subteran. Indiferent de alegerea făcută, relaţia statului şi cetăţeanului în ceea ce priveşte managementul economic se va schimba în mod radical.

Franţa a acordat recent permisiunea conceptului Bitcoin de a acţiona ca o bancă reală.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata