Ministrul Culturii afirmă că restaurarea Porţii Sărutului va începe în luna aprilie

Ministrul Culturii, Daniel Barbu, a declarat, marţi, 19 februarie,la Târgu-Jiu, că lucrările pentru restaurarea Porţii Sărutului ar putea începe în luna aprilie a acestui an.

Daniel Barbu a menţionat că îşi asumă responsabilitatea să aloce bani şi pentru restaurarea Coloanei Infinitului, care necesită reparaţii, dar pentru care nu au fost încă depistate fonduri.

În ceea ce priveşte Poarta Sărutului, lucrările de restaurare costă aproximativ 370.000 de lei.

„Licitaţia n-a putut fi încă declanşată, aşteptăm promulgarea bugetului şi alocarea efectivă a sumei şi se vor face toate demersurile pentru deschiderea licitaţiei. În aprilie ar putea începe restaurarea, de îndată ce vom avea bugetul, ceea ce sper să fie în cursul acestei săptămâni, dacă legea va fi promulgată, să declanşăm procedurile de licitaţie şi probabil în martie aprilie să putem declara un câştigător. Proiectul este făcut şi depus, dar procedura legală ne cere ca el să fie licitat, să existe un executant şi de îndată ce el va fi identificat prin participarea la licitaţie şi câştigarea ei, lucrurile se vor desfăşura după aceea imediat”, a declarat ministrul Culturii.

Ministrul Culturii, Daniel Barbu, a declarat că ministerul pe care îl conduce nu s-a implicat şi nici nu se va implica deocamdată în procesul de repatriere a osemintelor sculptorului Constantin Brâncuşi.

Prezent la Târgu-Jiu la Conferinţa Internaţională „Brâncuşi, Gorjeanul Universal”, eveniment prilejuit de împlinirea a 137 de ani de la naşterea titanului de la Hobiţa, ministrul Culturii a menţionat că legalitatea repatrierii osemintelor lui Brâncuşi nu a fost încă rezolvată, motiv pentru care nu se va implica în acest proces.

De asemenea, Daniel Barbu a spus că procesul este unul privat, demarat de poetul Laurian Stănchescu, iar ministerul Culturii nu are nicio implicare în această chestiune.

„E o chestiune în care nici eu personal, nici Ministerul Culturii nu suntem implicaţi. Înţeleg că este o problemă de legalitate, o chestiune de drept care urmează să fie rezolvată, în ce măsură Primăria Parisului îşi va da acordul. După ce chestiunea de drept va fi rezolvată, dacă va fi rezolvată, o să-mi permit să-mi exprim şi părerea cu privire la faptul însuşi. Din câte am înţeles eu, fără să ştiu toate detaliile, este o iniţiativă privată, a unui cetăţean particular, care şi-a aliat un număr de susţinători, primul-ministru s-a angajat şi el şi prin intermediul Guvernului se va oferi asistenţă legală pentru rezolvarea chestiunii în Franţa. Deocamdată este o iniţiativă privată, ministerul nu are nicio poziţie”, a declarat Daniel Barbu.

Loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata