EUR
4,83 RON
(+0.01%)
USD
4,47 RON
(+0.15%)
GBP
5,48 RON
(+0.12%)
CHF
4,58 RON
(+0.01%)
BGN
2,47 RON
(-0.08%)
BYN
1,73 RON
(+0.15%)
CAD
3,14 RON
(+0.77%)
RSD
0,04 RON
(-0.02%)
AUD
2,68 RON
(+0.37%)
JPY
0,04 RON
(+0.12%)
CZK
0,17 RON
(+0.42%)
INR
0,06 RON
(+0.37%)

 

Bulgaria: Demisia guvernului aprobată de parlament

 Parlamentul bulgar a aprobat, joi, 21 februarie, demisia guvernului depusă miercuri de premierul Boiko Borisov pe fondul unor proteste sociale.

 Propunerea a fost sprijinită de 209 parlamentari, 5 au fost împotrivă şi un deputat s-a abţinut.

Conform Constituţiei, după adoptarea demisiei Cabinetului urmează ca cel mai mare partid GERB să primească un nou mandat pentru formarea unui guvern. Premierul demisionar Boiko Borisov a anunţat deja că partidul va refuza acest mandat. În aceste condiţii, preşedintele Rosen Plevneliev va fi nevoit să înmâneze mandatul celei de a două formaţiuni politice, Partidul Socialist Bulgar. Socialiştii au declarat şi ei că nu sunt interesaţi de formarea unui guvern în cadrul acestui parlament. Prin urmare şeful statului va trebui să numească un reprezentant al celorlalte partide politice din parlament şi, dacă şi aceasta refuză, Plevneliev va trebui să formeze un guvern de serviciu care într-un termen de cel puţin două luni de la dizolvarea parlamentului să organizeze alegeri anticipate.

În aceste condiţii, cel mai probabil la sfârşitul lunii aprilie sau în mai vor fi organizate alegeri anticipate. Potrivit sondajelor de opinie, şansele partidului GERB, de centru dreapta, sunt aproape egale cu cele ale Partidului Socialist Bulgar. Din viitorul Legislativ va face parte şi formaţiunea centristă a fostului comisar european Meglena Kuneva, precum şi Mişcarea pentru drepturi şi libertăţi a minorităţii turce. Rămâne de văzut dacă partidele naţionaliste Ataka şi VMRO vor forma o alianţă care să treacă bariera electorală de 4%.

‘Am primit puterea de la popor şi astăzi o întoarcem poporului’, a spus Borisov, miercuri, în faţa deputaţilor, prezentând demisia echipei sale. ‘În nici un caz nu vreau să văd poliţişti care îi bat pe cetăţeni, nu vreau să văd parlamentul înconjurat de baricade, fiecare strop de sânge este o pată pentru noi’, a afirmat Borisov. ‘Dacă poporul vrea ca ţara să fie guvernată de pe stradă, s-o facă. Nu vom participa la un guvern a cărui poliţie îi bate pe oameni, iar dezbaterile politice sunt înlocuite de ameninţări cu proteste’, a adăugat el.

Guvernul condus de Boiko Borisov a mizat în primul rând pe dezvoltarea infrastructurii rutiere, prin construirea unor autostrăzi, precum şi pe stabilitatea financiară, Bulgaria fiind una dintre ţările din UE cu cel mai mic deficit bugetar. Totuşi, ţara a rămas cea mai săracă din Uniunea Europeană cu salariul mediu de aproximativ 400 euro pe lună, iar pensia medie de circa 140 euro. Nivelul scăzut de trai a dus la creşterea tensiunii sociale şi la cele mai ample proteste pe străzi din ultimii 16 ani la care au participat aproximativ 100.000 de persoane. La începutul săptămânii, Borisov a încercat să reducă tensiunea socială prin demiterea ministrului de finanţe Simeon Diankov, premierul a promis că licenţa societăţii pentru distribuire a energiei electrice CEZ va fi revocată şi că preţul energiei electrice va fi redus cu 8%. Cu toate acestea, protestele au continuat transformându-se în acţiuni antiguvernamentale.

Născut în anul 1959, în localitatea Bankia (vestul ţării), într-o familie cu tatăl poliţist şi mama învăţătoare, Borisov a lucrat în poliţie până la căderea regimului comunist. În anul 1990, Borisov a părăsit sistemul de poliţie pe motiv că nu vrea să renunţe la calitatea de membru al Partidului Comunist Bulgar. Un an mai târziu, el a întemeiat o companie de securitate şi a lucrat ca gardă de corp a fostului dictator comunist Todor Jivkov şi a fostului rege Simeon al II-lea. Graţie lui Simeon, Borisov intra în politică în 2011, fiind numit secretar de stat la Ministerul de Interne, în timpul guvernului condus de fostul monarh. În aceeaşi perioadă, Borisov, deţinător al centurii negre la karate şi fost antrenor al lotului naţional la acest sport, îşi câştigă popularitatea printr-un comportament direct şi un limbaj de cartier, fiind însă acuzat des de populism. În 2005, la scurt timp după instalarea executivului condus de Serghei Stanişev, Borisov şi-a dat demisia de la Ministerul de Interne, iar în toamna aceluiaşi an a fost ales primar al capitalei bulgare, Sofia. Un an mai târziu a întemeiat partidul Cetăţenii pentru o Dezvoltare Europeană a Bulgariei (GERB), care are un program de dreapta, în pofida trecutul comunist al liderului său.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata