EUR
4,84 RON
(-0.08%)
USD
4,11 RON
(-0.78%)
GBP
5,36 RON
(+0.2%)
CHF
4,49 RON
(-0.29%)
BGN
2,48 RON
(-0.66%)
BYN
1,68 RON
(-0.6%)
CAD
3,07 RON
(-0.06%)
RSD
0,04 RON
(-0.09%)
AUD
2,95 RON
(-0.26%)
JPY
0,04 RON
(-0.38%)
CZK
0,18 RON
(+0.38%)
INR
0,05 RON
(-0.5%)

Cele mai inventive tomberoane pentru reciclarea deşeurilor

De când m-am mutat iarna aceasta în centrul oraşului Tel Aviv, am experimentat modul în care un oraş important administrează problema materialelor reciclabile şi a colectării de gunoaie. Am descoperit că, aici, sistemul duce lipsă de eficienţă, conştientizare ecologică şi creativitate.

Aşadar, curiozitatea mea a atins un punct maxim şi am început să caut pe Internet ce anume se întâmplă în alte oraşe ale lumii în ceea ce priveşte această problemă mondială, povesteşte Fran Sorin pentru Gardeninggonewild.com.

Germania pare a fi un oraş care miroase a trandafiri. În toate materialele citite, această ţară este privită ca lider în domeniul colectării gunoaielor. Unele surse relatează că 9 din 10 gospodării îşi colectează gunoiul selectiv. În Berlin există şapte tipuri de tomberoane, fiecare pentru un deşeu reciclabil diferit: gunoi general, hârtie, compost, plastic/metal, sticlă brună, sticlă curată şi sticlă verde.

În Paris, gunoiul este colectat cel puţin o dată pe zi, fie la primele ore ale dimineţii, fie noaptea. Aici, tomberoanele au doar două culori diferite: galben şi verde. Raţionamentul lor este acela că publicul nu va răspunde la mai mult de două culori.

În Roma, gunoiul este colectat şapte zile pe săptămână. Singurele zile în care nu se ridică gunoiul sunt cele în care se sărbătoresc sărbători religioase importante. Deşi consiliul local a comandat 2500 de tomberoane noi de reciclare, un reporter BBC a găsit cu multă dificultate aceste containere în diferite zone ale oraşului. Italia este mult mai puţin dezvoltată în ceea ce priveşte rata de reciclare în comparaţie cu alte ţări europene, cum ar fi Germania sau Danemarca.

Cea mai elegantă soluţie pentru gunoi şi materiale reciclabile există în Parcul Bryant dinn New York. Ignachio Ciocchini, cel care a proiectat coşurile de gunoi, a fost inspirat de plantele şi florile din parc, creând tomberoane de gunoi din metal, în formă de lalea.

Acesta a ales culoarea verde, pentru ca dispozitivele de colectare a gunoiului să se potrivească cu vegetaţia din zonă. Containerele de reciclare a hârtiei sunt de culoare verde-lămai, iar cele pentru sticle şi cutii de conserve sunt de un albastru intens cu decupaje circulare.

Ciocchini a spus că tomberoanele extrem de diferite de coşurile publice de gunoi convenţionale, trebuie să fie privite şi observate. Acesta crede că un aspect diferit îi va determina pe oameni să acorde mai multă atenţie la modul în care îşi aruncă gunoiul. Aceste tomberoane “greu de neobservat” vor apărea şi în alte parcuri şi zone ale oraşului american.

Însă, invenţia care va transforma lumea reciclării şi a eliminării gunoiului într-un mod inteligent este cea a lui Jim Foss.

În 1999, Jim a ieşit la o plimbare prin Parcul Fenway şi a văzut că toate coşurile de gunoi de pe stradă sunt pline până la refuz. În acel moment, Foss a decis că vrea să ajute oraşul Boston în legătură cu această problemă. În perioada aceea, Jim lucra pentru o companie de maşini electrice, aşadar era destul de informat în ceea ce priveşte tehnologia şi motoarele solare. Acesta a creat un model improvizat pentru un coş de gunoi, echipat cu un compactor de deşeuri alimentat cu energie solară.

Beneficiul uriaş al invenţiei sale, denumită Big Belly, este acela că poate susţine de patru-cinci ori mai mult gunoi decât tomberoanele de gunoi convenţionale. Invenţia sa a redus în mod semnificativ numărul de ridicări ale gunoiului, ceea ce a diminuat şi nivelul investiţiilor (perioada de timp, bani şi cantitatea de combustibil) pe care municipalitatea le făcea pentru a colecta gunoiul. Ideea sa originală a dus la crearea unei companii cu 15 angajaţi, Seahorse Power, care a vândut primul tomberon alimentat cu energie solară în 2005.

În primăvara anului 2009, Philadelphia a inaugurat primul container Big Belly. În decursul a câteva luni, 500 de unităţi au fost instalate, dintre care 210 erau prevăzute cu o componentă de reciclare suplimentară.

Din moment ce tomberoanele compacte pot susţine de aproape opt ori mai mult gunoi decât un coş de gunoi obişnuit şi trebuie golite doar de cinci ori pe săptămână (faţă de tomberoanele obişuite care trebuiau golite de 19 ori pe săptămână), oraşul economiseşte o sumă mare de bani din orele reduse de lucru ale personalului, costul micşorat al combustibilului şi emisiile reduse de gaze cu efect de seră.

Philadelphia economiseşte aproximativ 12 milioane de dolari în decursul a zece ani, folosind coşurile de gunoi Big Belly.

Premiul pentru cele mai interesante coşuri de gunoi pentru reciclare este acordat tomberoanelor în formă de cupolă acoperite de grafitti din Berlin. Încă odată, Germania a găsit o soluţie pentru a scăpa de gunoi şi materialele reciclabile într-un mod eficient şi interesant.

O companie a creat un serviciu în care participanţii sunt recompensaţi cu premii pentru cantitatea de materiale reciclabile pe care o adună. Ideea principală este aceea că muncipalitatea, oraşele, afacerile, trebuie să pornească un astfel de sistem. Abia atunci persoanele vor participa. Se merită investiţia, pentru sănătatea noastră şi pentru cea a planetei!

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata