Plouă cu păianjeni în Brazilia – VIDEO

În Brazilia, plouă cu păianjeni. Într-un videoclip care a cucerit Internetul, un fotograf local a suprins imagini în care mii de păianjeni coboară şi urcă pe firele lor de mătase prinse de cablurile stâlpilor de telefonie.

Imaginile dau senzaţia unui duş, sau chiar a unei ninsori uşoare, cu păianjeni, care cad peste locuitorii şocaţi de ceea ce se întâmplă, prezintă Smithsonianmag.com.

Erick Reis, un designer web în vârstă de 20 de ani din Santo Antonio da Platina, un oraş care se află la aproximativ 400 de kilometri în vestul oraşului Sao Paolo, a reuşit să realizeze acest videoclip care a strâns peste două milioane de vizualizări pe YouTube de-a lungul unei singure săptămâni.

Citeste si:  Preşedintele Lula a dezvăluit logo-ul ediţiei viitoare

“Filmam petrecerea de logodnă a unor prieteni de-ai mei şi am văzut păianjenii când am plecat spre casa, după-amiaza târziu”, a explicat acesta. “Nu am văzut niciodată aşa ceva”.

Biologul Marta Fischer, de la Universitatea din Parana, spune că fenomenul nu este chiar atât de ciudat. “Această specie de păianjen este cunoscută pentru sociabilitatea de care dă dovadă”, a spus Fischer. “În timpul zilei stau în copaci, iar după-amiaza târziu şi spre seară, păianjenii construiesc un fel de reţea de pânză pentru a putea captura insecte.”

Oamenii de ştiinţă au descris aproximativ 40.000 de specii de păianjeni din întreaga lume, dar doar 23 dintre ele sunt sociabile. Aceste 23 de specii sunt împrăştiate peste tot în lume şi uneori roiesc, la fel ca albinele şi furnicile. De cele mai multe ori, femelele depăşesc masculii cu o cotă de 10 la 1, în colonii care pot depăşi 50.000 de persoane.

Citeste si:  Un incendiu catastrofal mistuie Carnavalul din Rio din acest an

Împrejurimile oraşului Sao Paolo şi a localităţilor învecinate, spune Fischer, nu reprezintă o zonă neobişuită pentru a vedea acest fenomen în care cerul parcă e pătat de păianjeni. Speciile Anelosimus eximius, pot fi întâlnite din Panama şi până în Argentina şi trăiesc în colonii, uneori formate din câteva mii de insecte. Fiecare păianjen are dimensiunea unei radiere de creion.

Pânzele acestor specii se pot întinde de la sol şi până la coroana copacilor sau până în vârful construcţiilor umane care ajung la 19 metri înălţime. Dacă se produc vânturi puternice, atunci pânza se poate detaşa de ancorele sale, iar păianjenii şi casele lor distruse sunt purtaţi către noi zone, unde oferă senzaţia că parcă ar cădea din cer. Acelaşi lucru este foarte posibil să se fi întâmplat şi în Santo Antonio da Platina.

Citeste si:  Vanghelie, "naşul" comasării AVAS-Fondul "Proprietatea"

Păianjenii reuşesc să construiască astfel de reţele uriaşe de pânză în mai puţin de două săptămâni. Oamenii de ştiinţă cred că păianjenii pot să facă acest lucru datorită “capacităţilor remarcabile de reproducere şi abilităţilor de dispersare”.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close