Proclamaţie a organizaţiilor de romi, la 157 de ani de la dezrobire

Modernizarea comunităţilor de romi, păstrarea limbii romani şi a valorilor fundamentale ale identităţii etno-culturale a acestei etnii reprezintă obiectivele organizaţiilor de romi, potrivit proclamaţiei adoptate la dezbaterea „Romii – de la statutul de robi la statutul de cetăţeni europeni”, organizată miercuri la Palatul Parlamentului.

Potrivit documentului, romii îşi propun ca reprezentativitatea politică a acestora să crească, accesul la educaţie să fie facilitat, iar relaţia cu autorităţile publice să fie intensificată.

„Iniţiem astăzi (n.r. miercuri) un mecanism comprehensiv de consultare şi colaborare între Partida Romilor „Pro Europa”, organizaţia reprezentativă a romilor, şi Uniunea Naţională a Comunităţilor de Romi (UNCR), susţinute de organizaţii civice cu expertiză tehnică în diferite domenii de interes sectorial”, se arată în proclamaţie.

Documentul menţionează că strategia Guvernului pentru incluziune socială pentru perioada 2012 – 2020 trebuie revizuită.

„Solicităm statului român să respecte deciziile noastre şi să ne susţină în toate demersurile. Cerem tuturor romilor să se alăture drumului nostru de unitate, credinţă şi solidaritate”, se încheie proclamaţia adoptată la 157 de ani de la dezrobirea romilor.

Reprezentantul Agenţiei „Împreună”, Gelu Duminică, a apreciat declaraţia ca fiind „formală”, dar a precizat că nu se delimitează de îndemnurile incluse în document.

Dezbaterea, finalizată cu adoptarea proclamaţiei, a fost organizată de Camera Deputaţilor şi Agenţia Naţională pentru Romi, avându-i co-organizatori pe UNCR şi Partida Romilor.

Loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.