Scandalul cărnii de cal: lasagna marca Findus retrasă la Hong Kong, percheziţii în Franţa

Scandalul cărnii de cal etichetată drept carne de vită s-a extins, miercuri, în Asia, odată cu cu retragerea de pe piaţa din Hong Kong a produselor lasagna marca Findus, în timp ce ancheta continuă în Franţa la societatea aflată în mijlocul scandalului, informează miercuri AFP.

Autorităţile din Hong Kong au anunţat că au cerut, săptămâna trecută, unui important lanţ de supermarketuri să retragă de la vânzare lasagna produsă de Findus. Produsul a fost importat din Marea Britanie şi fabricat de compania franceză Comigel.

Centrul pentru Siguranţa Alimentară din Hong Kong a cerut populaţiei locale să nu consume lasagna, avertizând că ar putea conţine carne de cal ‘care nu a fost testată în legătură cu conţinutul de medicamente de uz veterinar’.

Citeste si:  Cioloş: Vrem să venim cu o abordare integrată pentru dezvoltarea Văii Jiului, a Roşiei Montane şi a zonei Moldovei

Alimentele occidentale sunt foarte populare în centrul financiar asiatic, unde trăiesc mulţi cetăţeni străini.

Nici lanţurile de magazine, nici guvernul, nu au fost cu toate acestea în măsură să precizeze numărul de produse tip lasagna congelată marca Findus comercializate în oraş.

Scandalul a luat amploare în Europa în momentul când Comigel a alertat Findus cu privire la prezenţa de carne de cal în semipreparate fabricate pentru gigantul alimentar şi comercializate în Marea Britanie. De atunci, numeroase ţări europene sunt afectate într-o mai mare sau mai mică măsură de scandal.

Citeste si:  Te-ai angaja în Japonia, Argentina sau Hong Kong?

Comigel a acuzat unul dintre furnizorii săi, societatea franceză Spanghero, cu sediul la Castelnaudary (sud-vest), care se află de atunci în centrul scandalului şi face obiectul unei anchete.

Potrivit Direcţiei franceze de luptă antifraudă, 750 de tone de carne de cal au fost cumpărate de Spanghero, dintre care 550 de tone au fost utilizate, prin intermediul Comigel, la fabricarea a 4,5 milioane de produse frauduloase vândute unui număr de 28 de companii din 13 ţări europene.

Anchetatorii au revenit miercuri la Spanghero unde începând de marţi au loc percheziţii, iar conducerea companiei şi angajaţii sunt audiaţi cu privire la trasabilitatea cărnii.

Citeste si:  Gadgeturile puse în serviciul sănătăţii

Guvernul francez a desemnat în mod clar Spanghero ca principalul vinovat în acest scandal. Din 8 februarie au fost lansate acuzaţii de fraudă la adresa Spanghero. Inspecţiile au scos la iveală ‘dovezi clare şi concordante’ privind o fraudă la nivel european, a afirmat guvernul francez.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close