AIEA susţine că Iranul instalează noi centrifuge pentru îmbogăţirea uraniului

Iranul a început să instaleze sisteme avansate de centrifugare pentru îmbogăţirea uraniului la centrala sa nucleară de la Natanz, se arată într-un raport al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), organism de supraveghere nucleară din cadrul ONU, relatează AFP şi BBC News.

„La 6 februarie 2013, agenţia a observat că Iranul a început instalarea de centrifuge IR-2m” la Natanz, conform raportului. „Este pentru prima dată când centrifuge mai avansate decât modelul IR-1 au fost instalate” la această unitate, se mai arată în document.

AIEA suspectează Iranul că ar fi efectuat, de asemenea, teste cu explozibili, relevante pentru armele nucleare. Agenţia susţine că testele au avut loc la Parchin, o bază militară în apropiere de Teheran, şi că observatorii săi nu au primit permisiunea de a vizita acel amplasament în timpul unei inspecţii de la începutul acestei luni.

Decizia Iranului va stârni, cel mai probabil, preocuparea marilor puteri, înaintea reluării, săptămâna viitoare, a discuţiilor cu Teheranul asupra programului său nuclear, susţin analiştii.

Teheranul a respins acuzaţia şi susţine că procesul său de îmbogăţire a uraniului nu are decât scopuri energetice paşnice.

Centrala de la Natanz se află în centrul disputei dintre Iran şi Consiliul de Securitate al ONU.

„Directorul general nu poate raporta progrese privind clarificarea chestiunilor nesoluţionate, inclusiv a celor legate de dimensiunile posibil militare ale programului nuclear al Iranului”, se mai subliniază în raportul citat.

Într-o scrisoarea datată 23 ianuarie, Iranul a informat AIEA că intenţionează să introducă un nou model de centrifugă numit IR-2m, care poate îmbogăţi uraniul cu o viteză de două sau de trei ori mai mare decât echipamentele actuale.

Loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.