EUR
4,81 RON
(-0.21%)
USD
4,43 RON
(-0.18%)
GBP
5,73 RON
(+0.09%)
CHF
4,53 RON
(-0.28%)
BGN
2,45 RON
(+0.06%)
BYN
1,99 RON
(+0.41%)
CAD
3,34 RON
(+0.14%)
RSD
0,04 RON
(-0.25%)
AUD
2,93 RON
(-0.03%)
JPY
0,04 RON
(-0.92%)
CZK
0,19 RON
(+0.45%)
INR
0,06 RON
(+0.12%)

 

”Cineva va merge la închisoare în legătură cu contaminarea laptelui”, afirmă un oficial din Voivodina

Secretarul de stat sârb pentru agricultură din Voivodina, Goran Ješić, a afirmat că va difuza rezultatele analizelor efectuate la lapte şi că cineva va trebui să răspundă pentru contaminarea cu aflatoxină, o substanţă care poate avea efecte cancerigene, potrivit unor informaţii publicate, joi, pe site-ul B92.

”Mi-au trimis analizele de la laboratoarele de stat ! Le voi publica mâine /joi/, imediat ce rezultatele oficiale vor fi aici ! Cineva va trebui să meargă la închisoare”, scria miercuri Goran Ješić pe contul său pe Twitter.

Ješić a declarat miercuri pentru B92 că va publica analizele pentru lapte în fiecare săptămână.

Potrivit declaraţiilor lui Ješić, Ministerul Agriculturii din Serbia ar trebui să spună de ce sunt retrase de pe rafturile magazinelor unele produse din lapte dacă ele nu sunt contaminate.

”Statul şi ministerul nu dau dovadă de suficientă seriozitate, nu există o strategie serioasă. Cu toate acestea, problema poate fi rezolvată, preţul ar trebui plătit de către stat, ca principal responsabil, şi de către fabricile de lapte, deoarece ele au cel mai mare profit, şi nu de către fermieri”, este de părere oficialul din Voivodina.

Declaraţiile lui Ješić au survenit după ce, marţi, ministrul sârb al agriculturii, Goran Knežević, a declarat că laptele din Serbia este sigur şi că sănătatea oamenilor nu este în pericol, dar, ulterior, unele produse din lapte, suspectate de a fi contaminate, au fost retrase de pe rafturile magazinelor.

Într-o conferinţă de presă, Goran Knežević a declarat că inspecţia veterinară a retras preventiv loturi suspecte de lapte până la sosirea rezultatelor definitive ale analizelor din Olanda.

Ministrul a afirmat că a avut o reuniune cu şefii de fabrici de lapte şi că a ordonat un control urgent al laptelui. El a mai spus că va avea loc o verificare extraordinară a hranei animalelor şi că situaţia este sub control.

În faţa reporterilor, Knežević a băut un pahar cu lapte pentru a arăta că el este convins de siguranţa lui.

Miercuri, Knežević a afirmat că Partidul Democrat /DS/, din care face parte Ješić, foloseşte teama de aflatoxină în încercarea de a da jos guvernul.

La rândul său, Partidul Sârb al Progresului /SNA/ l-a acuzat pe Ješić că ar fi ”agent electoral” şi că rezultatele testelor provin de la Viktoria Group, o companie deţinută de omul de afaceri Milja Babović.

”Să spună cine este agent electoral acum, având în vedere faptul că ministerul lor a folosit, pentru a comanda analize, acelaşi laborator”, a subliniat Ješić.

Laboratorul cu sediul la Bečej a confirmat faptul că a efectuat analize de lapte la cererea Secretariatului de Stat pentru Agricultură din Voivodina.

Joi, inspectorii au început să verifice magazinele ce vând lapte pentru a afla dacă produsele lactate ce conţin niveluri ridicate de aflatoxină au fost retrase de pe rafturi.

Ministerul sârb al Agriculturii a publicat miercuri o listă cu 39 de produse din lapte care conţin aflatoxină M1 peste limitele legale.

Secretarul de stat din Ministerul Agriculturii Dejan Krnjajić a declarat la Radioteleviziunea sârbă RTS că o anumită cantitate de porumb din hrana vitelor a fost contaminată cu aflatoxină, dar a subliniat că respectiva cantitate este semnificativ mai mică faţă de cifra vehiculată de mass-media, de 75 % din rezerva totală de porumb din Serbia.

Potrivit declaraţiilor profesorului universitar Mihajlo Ostojić, sănătatea oamenilor este în pericol şi statul ar trebui să facă orice pentru a nu permite hrănirea vitelor cu produse contaminate.

”Este nevoie de trei-patru zile pentru a schimba dieta vitelor şi de a elimina prezenţa aflatoxinei în lapte”, a explicat profesorul, estimând c-ar trebui lansată o campanie în mass-media pentru ca opinia publică să ştie ce produse lactate nu trebuie să consume şi că nu este suficient comunicatul Ministrului Agriculturii.

În opinia profesorului Radmila Resanović, de la Facultatea de Medicină Veterinară, chiar şi nivelul permis de aflatoxină în lapte, care este de 0,05 micrograme pe litru în Serbia, reprezintă un risc pentru sănătate. Ea consideră c-ar trebui inspectate, de asemenea, carnea şi ouăle în scopul de a afla dacă ele conţin sau nu aflatoxină.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata