EUR
4,84 RON
(-0.02%)
USD
4,25 RON
(+0.3%)
GBP
5,32 RON
(+1.16%)
CHF
4,53 RON
(+0.11%)
BGN
2,47 RON
(-0.07%)
BYN
1,76 RON
(+0.36%)
CAD
3,13 RON
(+0.71%)
RSD
0,04 RON
(-0.02%)
AUD
2,96 RON
(+0.6%)
JPY
0,04 RON
(+0.34%)
CZK
0,18 RON
(+0.17%)
INR
0,06 RON
(+0.68%)

Cluj: Intervenţie chirurgicală pentru extirparea unei tumori gigant

O echipă de medici de la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal (ICUTR) Cluj au realizat, joi, o intervenţie chirurgicală de extirpare a unei tumori gigant, pentru care a fost necesară scoaterea organelor pelviene ale pacientului, un bărbat de 58 de ani.

 Intervenţia chirurgicală a durat circa opt ore.

‘Operaţia extirpativă şi de reconstrucţie urinară s-a terminat. Pacientului i s-a practicat o pelvectomie totală şi i s-au scos toate organele din pelvis – vezica urinară, prostata, ureterele terminale, rectul, iar o parte din vase au fost rezecate şi reconstruite, cu păstrarea conexiunilor vasculare şi nervoase care merg spre membrele inferioare. Concomitent, s-au scos două treimi din osul sacru, împreună cu tumora care-l invada, şi s-a practicat şi derivaţia urinară. S-a scos tot ceea ce era rău. Pacientul este stabil şi operaţia a decurs, din punct de vedere medical, în parametrii de care avea nevoie pentru ca pacientul să treacă peste acest hop şi să se recupereze. Echipa care se ocupă de reconstrucţie încearcă să îi redea omului aparenţa anatomică iniţială’, a declarat, într-o conferinţă de presă, şeful ICUTR Cluj, prof.dr.Mihai Lucan.

Potrivit profesorului Mihai Lucan, pentru pacient va urma o perioadă dificilă, mai ales că niciunul dintre actele fiziologice nu mai este păstrat.

‘Este vorba despre aşezarea pacientului în pat, pentru că a fost operat şi pe partea anterioară şi pe cea posterioară şi trebuie să îi găsim nişte aparate de susţinere, astfel încât evoluţia post-operatorie să nu fie foarte dificilă. Pacientul nu poate sta nici pe spate, nici pe burtă, poate sta doar într-o parte, cu diverse suspensii care să îl ajute să se recupereze. Noi avem o experienţă destul de mare cu derivaţiile urinare şi ale tranzitului digestiv, iar pacienţii se adaptează şi pot supravieţui în contextul familial chiar destul de bine’, a completat prof.dr.Mihai Lucan.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata