EUR
4,84 RON
(+0.05%)
USD
4,30 RON
(+0.33%)
GBP
5,35 RON
(-0.68%)
CHF
4,54 RON
(+0.05%)
BGN
2,47 RON
(+0.21%)
BYN
1,77 RON
(+0.7%)
CAD
3,17 RON
(-0.35%)
RSD
0,04 RON
(+0.13%)
AUD
2,98 RON
(-0.44%)
JPY
0,04 RON
(+0.22%)
CZK
0,18 RON
(-0.23%)
INR
0,06 RON
(+0.34%)

Cum îţi afectează viaţa jocurile de noroc?

Acest tip de comportament deviant, numit adesea “problema jocurilor de noroc”, este o dependenţă progresivă care poate avea numeroase repercusiuni psihologice, fizice şi sociale, relatează Medicalnewstoday.com.

Problema jocurilor de noroc este dăunătoare pentru sănătatea psihologică şi fizică. Oamenii care se confruntă cu această dependenţă pot suferi de depresie, dureri de cap, stres, tulburări intestinale şi de alte probleme asociate cu anxietatea. În cele din urmă, problema gravă a jocurilor de noroc poate duce la suicid. De-a lungul ultimilor ani, rata problemelor cu jocurile de noroc a crescut la nivel global.

Din cauza consecinţelor sale dăunătoare, problema jocurilor de noroc a devenit o preocupare seminficativă a sănătăţii publice în multe din ţările lumii.

 

  • Care sunt semnele şi simptomele unei probleme cu jocurile de noroc?

 Problemele cu jocurile de noroc pot deveni o dependenţă progresivă. Unele dintre semnele şi simptomele acestei afecţiuni sunt:

–  dorinţa necontrolabilă de a practica jocurile de noroc

–  depresie

–  sentimente de remuşcare

– cel care este dependent de jocurile de noroc simte nevoia de a paria şi mai mulţi bani şi mai frecvent

–  în ciuda pierderilor din ce în ce mai mari, persoana continuă să joace sperând că îşi va recupera pierderea

–  o datorie financiară din ce în ce mai mare (foloseşte venitul şi economiile pentru a paria, împrumută bani, apelează la jocurile de noroc pentru a-şi îndeplini obligaţiile financiare)

–  pierderea controlului

–  lipsa somnului

–  persoana continuă să urmeze acest tip de activităţi, în ciuda faptului că experimentează consecinţe negative din ce în ce mai grave

–  încercări nereuşite repetitive de a nu mai apela la acest tip de activităţi

–  o obsesie din ce în ce mai mare faţă de jocurile de noroc

–  probleme asociate cu stresul (migrene, afecţiuni intestinale)

–  atunci când încearcă să se abţină de la jocurile de noroc, persoana devine agitată sau iritată

 

  • Ce poate declanşa problema jocurilor de noroc?

Orice persoană care apelează la astfel de activităţi poate dezvolta simptome de acest tip, dacă nu devine conştientă de riscurile la care se expune. Jocurile de noroc devin o “boală” atunci când comportamentul deviant începe să afecteze relaţiile, locul de muncă şi bugetul personal. Adesea, cei care sunt în această situaţie au nevoie de timp pentru a conştientiza că au o problemă serioasă.

Mulţi oameni care dezvoltă o dependenţă faţă de jocurile de noroc sunt consideraţi de cei din jur (care nu le cunosc obiceiurile) responsabili şi de încredere. De multe ori, există factori acceleratori care duc la producerea unei modificări de comportament, cum ar fi pensionarea, circumstanţe traumatizante sau stresul asociat cu locul de muncă.

În general, s-a stabilit faptul că oamenii care sunt dependenţi de ceva au un risc mai mare de a dezvolta un alt comportament de acelaşi tip. Unii oameni care au căzut în dependenţa jocurilor de noroc descoperă că au o problemă şi cu alcoolul sau drogurile. Aceştia au o predispoziţie pentru dependenţă. Totuşi, există şi persoane dependente de jocuri de noroc, fără să fi experimentat, la un moment dat în viaţa lor, un alt tip de dependenţă.

De asemenea, există dovezi potrivit cărora tiparul familiei este un factor important. Multe persoane au declarat că unul sau ambii părinţi au avut o problemă cu alcoolul şi/sau cu jocurile de noroc. Tiparul familiei şi educaţia sunt aspecte semnificative în ceea ce priveşte tendinţa de a dezvolta o dependenţă. În plus, tendinţa genetică a unei persoane de a dezvolta o dependenţă şi abilitatea sa de a face faţă stresului unei vieţi normale au un rol important în acest sens.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata